Skoči do osrednje vsebine

Pred jutrišnjim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije je minister dr. Cerar na pogovor sprejel britansko veleposlanico v Sloveniji Sophie Honey

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Pred jutrišnjim izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije je minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar danes na pogovor sprejel britansko veleposlanico v Sloveniji Sophie Honey. Sogovornika sta se strinjala, da so bilateralni odnosi odlični ter da bosta državi kljub izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije nadalje krepili dvostransko sodelovanje, vključno na področjih gospodarstva, turizma, investicij, znanosti, izobraževanja in kulture, ter sodelovanje v okviru multilateralnih forumov. Državi bosta tako še naprej sodelovali na vseh področjih skupnega interesa, vključno s promocijo sodelovanja v Jugovzhodni Evropi.
Bilateralno srečanje ministra dr. Cerarja z britansko veleposlanico Sophie Honey.

Bilateralno srečanje ministra dr. Cerarja z britansko veleposlanico Sophie Honey.

1 / 2

Minister Cerar in veleposlanica Honey sta govorila o korakih, ki bodo sledili po 31. januarju, ko Združeno kraljestvo izstopa iz EU. Strinjala sta se, da bo na obeh straneh učinkovit pristop k izvajanju izstopnega sporazuma pomemben v vseh dimenzijah, še posebej pri pravicah državljanov. Glede slednjih je minister Cerar poudaril, da bo Slovenija spoštovala določila sporazuma in da bodo britanskim državljanom še naprej zagotovljene vse pravice, kot so bile do sedaj. Polno izvajanje določil izstopnega sporazuma, še posebej glede pravic državljanov, recipročno pričakujemo tudi od Združenega kraljestva. 

Obdobje veljavnosti izstopnega sporazuma bo zaznamovano z intenzivnimi pogajanji o oblikovanju prihodnjih odnosov. Slovenija podpira usmeritve, kot so zastavljene v Politični izjavi o okviru prihodnjih odnosov. Želimo in prepričani smo, da bo prihodnje partnerstvo med EU in Združenim kraljestvom široko in ambiciozno in da bo temeljilo na ravnotežju pravic in obveznosti. Pričakujemo, da bodo pogajanja potekala v pozitivnem duhu. Pri tem glavna usmeritev ostajajo interesi slovenskih in drugih državljanov EU ter njihovih podjetij.