Skoči do osrednje vsebine

Odvila se je 4. Nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti

Danes se je v ljubljanskem hotelu Austria Trend odvila že četrta konferenca o trajnostni mobilnosti v Sloveniji. Udeležence je nagovorila tudi ministrica Alenka Bratušek, ki je prvenstveno poudarila pomen dobre železniške infrastrukture.

Ministrica Alenka Bratušek | Avtor: MZI

Osrednja tema, ki so jo udeleženci obravnavali na letošnji konferenci o trajnostni mobilnosti, je integracija prostorskega in prometnega načrtovanja. Konference so se poleg zainteresirane javnosti v večini udeležili predstavniki občin in večjih ustanov ter strokovnjaki, ki se ukvarjajo s trajnostno mobilnostjo in prostorskim načrtovanjem.

Zbrane je uvodoma nagovorila ministrica za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek. Povedala je, da zanjo trajnostna mobilnost pomeni čim bolj energetsko ekonomično in okolju prijazno potovanje iz točke A do točke B, obenem pa je predstavila ukrepe, ki so bili sprejeti v času aktualnega mandata. Med drugim je omenila ustanovitev direktorata za trajnostno mobilnost in izpostavila, da je sama prednostno obravnavala železniško infrastrukturo.

»Skrajni čas je, da povemo na glas – prihodnost je v železniškem prometu,« je bila odločna ministrica in pojasnila, da je v ta namen ustanovila delovno skupino za pripravo razvojne strategije železniške infrastrukture, za katero upa, da jo bo predala svojemu nasledniku.

V tem oziru je izpostavila še pomen javnega potniškega prometa, ki se je v zadnjem letu z ukrepi ministrstva že izboljšal – na primer z uvedbo enotnih vozovnic za uporabo različnih javnih prevoznih sredstev in z zagotavljanjem brezplačnega medkrajevnega javnega prevoza upokojencem ter registriranim mladim športnikom.

Ministrica Bratušek meni, da je priložnosti za izboljšave v javnem potniškem prometu še ogromno, z njimi pa se bo povečalo tudi število uporabnikov. Pa vendar, je poudarila, smo za to soodgovorni tudi posamezniki. »Ni vse na državi, velik del je tudi na nas posameznikih, ki se lahko, če nam okoliščine le dopuščajo, vsako jutro odločimo, da bomo potovali s kolesom, javnim potniškim prometom ali peš,« je poudarila ministrica in dodala, da mora biti v interesu prav vsakega od nas, da planetu in naravi ne dela dodatne škode.

Udeleženci so se v nadaljevanju seznanili še z dobrimi praksami prostorsko prometnega načrtovanja v Avstriji, udeležili pa so se tudi delavnic na teme Evropskega tedna mobilnosti, Integracije prostorskega in prometnega načrtovanja, Zakona o trajnostni mobilnosti in Prenove nacionalnih smernic za izdelavo celostnih prometnih strategij.