Skoči do osrednje vsebine

DS Marn se je v Zagrebu udeležil neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich)

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Matej Marn se je v Zagrebu udeležil neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU (Gymnich). Ministri so se v razpravi posvetili oceni stanja in predvidenega razvoja odnosov EU z Rusijo ter med EU in Turčijo.
DS Matej Marn z MZZ Hrvaške Goranom Grlićem Radmanom

DS Matej Marn z MZZ Hrvaške | Avtor: Foto: EU

1 / 2

Ministri so se strinjali, da se odnosi z Rusijo še naprej izvajajo v okviru dogovorjenih usmeritev iz preteklih let. V tem kontekstu si EU še naprej prizadeva za uveljavitev dogovorov iz Minska, krepitev odpornosti EU in selektivnega sodelovanja z Rusijo na področjih, ki so v interesu EU. Poudarili so tudi, da mora EU biti bolj dinamična in odločna pri zagovarjanju svojih kolektivnih interesov, predvsem pa enotna.

V razpravi o odnosih s Turčijo so izpostavili pomen nadaljnjega spoštovanja zavez iz skupne izjave EU-Turčija iz marca 2016 ter izrazili zaskrbljenost nad turškim pristopom odpiranja meje in spodbujanja migracij v EU. Poudarili so, da  razmere zahtevajo enotno odzivanje EU. Visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je ministre obvestil o svojih pogovorih s turškimi sogovorniki v Ankari. Ministri so v zvezi s položajem v Siriji izpostavili, da se konflikt ne more rešiti na vojaški način ter poudarili, da je vse vpletene strani potrebno še naprej pozivati k prekinitvi spopadov in sodelovanju v političnem procesu pod okriljem OZN.