Skoči do osrednje vsebine

Brigadir Miha Škerbinc prevzel dolžnost poveljnika sil Slovenske vojske

V ponedeljek, 16. marca, je v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki vodenje sil Slovenske vojske prevzel brigadir Miha Škerbinc.

Brigadir Škerbinc je v svojem nagovoru povedal, da poveljevanje sprejema z največjo mero odgovornosti do Slovenske vojske, njenih pripadnic in pripadnikov, svoje domovine ter državljank in državljanov Republike Slovenije. Zaveda se, da je vodenje sil prevzel v zelo zahtevnem času, v katerem je vojska eden izmed najpomembnejših podpornih elementov nacionalnovarnostnega sistema.

Zato bo delovanje sil organiziral tako, da bo omogočalo učinkovito, vzdržno in pričakovano podporo državi pri preprečevanju širjenja novega virusa in obvladovanju nastale situacije. Pripadnicam in pripadnikom sil je postavil tri prednostne naloge. Skrbeti morajo za svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih ter tako ohranjati vzdržnost zmogljivosti, ki bodo ob morebitnem zaostrovanju epidemije postale glavni podporni element države pri obvladovanju krize. Nujno je tudi tvorno sodelovati in podpirati civilno zaščito ter ukrepe nove vlade v okviru celostnega pristopa države k reševanju nastale situacije.

Minister za obrambo Matej Tonin se je dosedanjemu poveljniku brigadirju Milanu Žurmanu zahvalil za dobro opravljeno delo. Mnenja je, da je s postavitvijo brigadirja Škerbinca odpravljena krivica. Poleg tega, pa se je po njegovem mnenju, brigadir Škerbinc v preteklosti izkazal v raznih operativnih akcijah, ko je bilo potrebno soočanje z naravnimi nesrečami. Prepričan je, da jim bo zdaj, ko se od Slovenske vojske veliko pričakuje, skupaj uspelo.

> Video posnetki (Youtube MORS; avtor Branko Petrovič): 

1 / 4