Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša o ukrepih EU proti koronavirusu s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen

Predsednik vlade Janez Janša je danes po telefonu govoril s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen o načrtovanih ukrepih Evropske unije, ki so potrebne za zajezitev širitve koronavirusa.
Predsednik vlade Janez Janša je ukrepe, ki jih Evropska komisija pripravlja za zajezitev tega virusa, ocenil kot »dobre novice iz EU«

Predsednik vlade Janez Janša je ukrepe, ki jih Evropska komisija pripravlja za zajezitev tega virusa, ocenil kot »dobre novice iz EU« | Avtor: Thierry Monasse, STA

Predsednik vlade Janez Janša je ukrepe, ki jih Evropska komisija pripravlja za zajezitev tega virusa, ocenil kot »dobre novice iz EU«.

Ursula von der Leyen za zajezitev širitve koronavirusa namreč predvideva zaprtje zunanjih meja EU, razen s Švico, Islandijo, Norveško in Veliko Britanijo.

EU uvaja tudi prepoved izvoza zunaj EU za ključno medicinsko in zaščitno opremo ter druga sredstva, potrebna za boj proti epidemiji koronavirusa. 

EU obenem pripravlja tudi smernice za sprostitev tovornega prometa na notranjih mejah in usklajuje predlog izjem ob zapori notranjih meja za osebni promet.

Vlada Republike Slovenije je sicer že sprejela številne ukrepe za preprečevanje širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji, med drugimi sta danes začela veljati ukrep zaprtja šol, vrtcev in lokalov ter ustavitev javnega prometa.

Vlada je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih izdala tudi odlok, s katerim bo začasno prepovedala ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije z določenimi izjemami.

Vlada je obenem izdala tudi odlok o vključevanju zdravnikov sekundarijev in specializantov v izvajanje ukrepov za preprečevanje, obvladovanje in odstranjevanje posledic epidemije.