Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Ekonomija je pomembna, a varnost in zdravje ljudi sta v tem trenutku na prvem mestu

Danes je bila izredna videokonferenca Evropskega sveta oziroma voditeljev vlad in držav članic EU zaradi pandemije koronavirusa, na kateri je sodeloval tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.
Izredna videokonferenca Evropskega sveta zaradi pandemije koronavirusa, na kateri je sodeloval tudi predsednik vlade Janez Janša

Izredna videokonferenca Evropskega sveta zaradi pandemije koronavirusa, na kateri je sodeloval tudi predsednik vlade Janez Janša | Avtor: KPV

Videokonferenco je sklical predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril, da je ključno upočasniti in zajeziti širjenje virusa, zagotoviti dovolj zdravstvene in zaščitne opreme, spodbuditi raziskave za razvoj cepiva in omejiti gospodarsko škodo.

Evropska komisija je voditelje obvestila, da se izvaja več postopkov javnega naročanja za pridobitev kritične medicinske in zaščitne opreme. Slovenija sodeluje pri vseh. V teku je tudi sprostitev znatnih sredstev za raziskovalne institucije in podjetja, ki so v ospredju naporov za čimprejšnjo izdelavo cepiva.

Janez Janša je opozoril, da moramo pri spopadu s koronavirusom vedno pomisliti najprej na varnost in zdravje ljudi. "Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, saj gre nenazadnje pri tem dolgoročno za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prednostna naloga skrb za varnost in zdravje ljudi," je dejal premier. Predlagal je, da EU nemudoma oblikuje zalogo kritične medicinske in zaščitne opreme ter zdravil, s katero lahko takoj pomagamo katerikoli državi članici, ki bi se lahko zelo kmalu znašla v podobni situaciji kot Italija pred tedni.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je podprla predlog o skupnem oziroma centralnem evropskem nakupu in distribuiranju interventne količine nujne medicinske in zaščitne opreme ter zdravil in zagotovila, da bo Evropska komisija do konca tedna pripravila ustrezen pravni okvir za to pobudo.

V zvezi z ekonomskimi posledicami epidemije koronavirusa so voditelji držav članic med možnimi prihodnjimi ukrepi preučevali tudi morebitno uvedbo evropske "korona" obveznice za financiranje nujnih ukrepov ter odpravo posledic epidemije.