Skoči do osrednje vsebine

Videokonferenca ministra dr. Logarja z zunanjimi ministri iz sosednjih držav

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes opravil videokoferenčni pogovor z ministri za zunanje zadeve Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske. Namen pogovora je bilo usklajevanje aktivnosti za omejevanje epidemije COVID-19 virusa.
1 / 3

Ministri so poudarili pomen skupnega delovanja tako na ravni EU kot med sosednjimi državami. Pri slednjih je bistveno medsebojno obveščanje in usklajeno ravnanje glede ukrepov na meji. Minister dr. Logar se je zavzel, da ob ukrepih za zajezitev epidemije koronavirusa omogočimo pretok tovornega prometa, ki je nujen za delovanje gospodarstva, oskrbo ljudi in predvsem zagotavljanje medicinskih pripomočkov. Izpostavil je primer dogovora med Slovenijo in državami jugovzhodne Evrope konec prejšnjega tedna glede "humanitarnih konvojev". Minister dr. Logar se je zavzel za nadaljnje sodelovanje s Hrvaško in Madžarsko za tranzit tovornega prometa iz smeri Italije.   

Glede prehoda oseb so se ministri strinjali, da je ob omejitvenih ukrepih, ki zadevajo gibanje oseb, nujno zagotoviti osebam vrnitev v državo izvora oziroma bivanja. Minister dr. Logar je posebej poudaril sodelovanja pri organizaciji reševalnih letov za repatriacijo naših državljanov, ki se nahajajo izven EU.