Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec predstavila stanje na področju preskrbe s hrano v Sloveniji

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v teh dneh skrbi za nemoteno oskrbo s hrano in izvajanje kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa, hkrati pa pripravlja številne ukrepe. Trenutno stanje na področju oskrbe s hrano v Sloveniji ter aktivnosti in sprejete ukrepe je danes medijem prestavila ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Izjava ministrice dr.- Aleksandre Pivec za medije

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je izpostavila, da imamo v Sloveniji dovolj zalog hrane. »Dnevne stike imamo z Zavodom RS za blagovne rezerve glede zalog, spremljamo stanje v trgovinah, pa tudi znotraj agroživilskih verig. Stanje na področju hrane in pretokom blaga (uvoz, izvoz) preverjamo na sektorjih mesa in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, sveže sadje in zelenjava, krušna žita, moka in pekovski izdelki, sestavine za peko in kuho (sladkor, kvas, olje, kis, sol ipd.), brezalkoholne pijače, kava ter ribe in ribji izdelki. Na področju repromateriala se preverja skupine materialov, kot so semena, gnojila, FFS in krmila.« Ministrica je povedala, da se lahko zaradi zaprtja meja pojavi težava z oskrbo dolečnih proizvodov, predvsem gre za sadje in zelenjavo, ki se uvaža iz Italije. V zvezi s tem se iščejo druge rešitve, med drugim novi dobavni tokovi in distributerji. Ministrica je tudi opozorila, da se lahko sicer zgodi, da na trgu začasno zmanjka določeno živilo, da bo pestrost izbire manjša na policah, vendar se moramo tudi potrošniki zavedati, da v najtežjih časih morda ne bomo dobili prav vsega, kar smo bili do sedaj navajeni, zato moramo tudi temu prilagodi prehranske navade.

Ministrica je predstavila interventi zakon na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane, ki ga je sprejel Državni zbor. Namen zakona je zagotovitev zadostne oskrbe prebivalstva s hrano v Sloveniji zaradi posledic epidemije COVID  19. Vlada je sprejela tudi Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni, ki pa ne velja za dvolastnike, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska dela.

Nadalje je ministrica izpostavila Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki vsebuje tudi določene izjeme. Začasna prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev tako med drugim NE velja za nakup živilskih izdelkov v prodajalnah z živili, prav tako pa sta dovoljeni prodaja kmetijskih pridelkov na kmetijah in prodaja kmetijskega repromateriala v prodajalnah in kmetijskih prodajalnah. Izvajajo se tudi veterinarske storitve. V zadnjih dneh se pojavlja vprašanje oskrbe domačih živali s hrano, zato to področje MKGP urgentno rešuje s pristojnim Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, da uvrsti trgovine za male živali v sklop trgovin, ki so nujne in zato ostanejo odprte. Med drugim predlagamo, da se tudi specialna hrana za domače živali preusmeri v druge odprte trgovine.

Stalno predstavništvo Republike Slovenije v Bruslju nas je tudi obvestilo, da je Evropska komisija sprejela začasni okvir za državne pomoči, ki za leto 2020 med drugim znatno dviga prag najvišje dovoljene državne pomoči de minimis na posamezno podjetje - za ribištvo in ribogojstvo s 15.000 EUR na 120.000 EUR in za kmetijstvo z 20.000 (oz. 25.000) EUR na 100.000 EUR.

Ministrstvo za kmetijstvo ima že ves teden vzpostavljen dežurni center – 24 ur na dan, namenjen odgovarjanju na različna vprašanja državljanov, in sicer na telefonski številki 040 390 016 in preko e-poštnega naslova cz.mkgp@gov.si.

Celotna izjava ministrice dr. Pivec je dostopna tukaj: https://livestream.com/accounts/564247/events/7618799/videos/203199817/player