Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša v Šmarju pri Jelšah: Vsak od nas lahko prispeva k omejitvi širjenja epidemije koronavirusa

Predsednik vlade Janez Janša je danes popoldan obiskal občino Šmarje pri Jelšah, kjer se je srečal z županom občine Matijem Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite.
Predsednik vlade Janez Janša je obiskal občino Šmarje pri Jelšah.

Predsednik vlade Janez Janša je obiskal občino Šmarje pri Jelšah. | Avtor: občina Šmarje pri Jelšah

Kot je povedal premier Janez Janša, se je za obisk občine odločil, ker se želi z razmerami seznaniti iz prve roke. »Ne želim olepšane slike, ampak realno stanje. Le tako lahko učinkovito ukrepamo,« je ob obisku dejal Janša. Ob tem je županu ponovno čestital za odločitev o zaprtju šole ob pojavu okužbe v kraju. »Tako se ukrepa v kaosu. Od vaše odločitve se stvari po slovenskih občinah odvijajo drugače,« je v pogovoru županu dejal premier. Ob tem je ponovno izpostavil, da se epidemije ne da upočasniti samo iz enega centra. »Vsak od nas je medij, da se epidemija širi in razvija, a hkrati je vsak od nas medij, da se ustavi. Vse institucije, ki lahko kaj naredijo, morajo ukrepati v tej smeri,« je dejal predsednik vlade. Ob tem je še ocenil, da se je ob tej epidemiji treba zanesti nase, tako kot so to storili v občini Šmarje pri Jelšah.

Poveljnik Civilne zaščite Alojz Stoklas je na srečanju povedal, da občinski štab razmere še obvladuje in da se »znajdemo, kolikor se lahko.« Z županom sta predsedniku vlade predstavila nekaj predlogov ukrepov, s katerimi bi zajezili širjenje virusa po občini in širše. »Za vas me ne skrbi, vi se boste znali organizirati. Prosim pa vas, da svoje izkušnje delite z vso Slovenijo,« je v pogovoru poudaril Janez Janša.

Državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade dr. Vinko Gorenak, ki je bil prisoten na pogovorih z vodstvom občine in člani občinskega štaba civilne zaščite, je obisk označil kot izraz podpore županu, ki je kljub grožnjam nekdanjega šolskega ministra šolo zaprl dva dni pred ostalo Slovenijo. »Zavzetost za delo je z današnjim obiskom predsednika vlade dobila nov zagon,« je še komentiral državni sekretar dr. Vinko Gorenak.

Na sestanku, ki je potekal v predhodno očiščenih in razkuženih prostorih občine, so prisotni uporabili zaščitne maske. Pri fotografiranju na prostem, pred vhodom v občino, pa je bila upoštevana varnostna razdalja.