Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s predsednikom FJK Massimilianom Fedrigo o ukrepih za zajezitev epidemije bolezni COVID-19

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine (FJK) Massimiliano Fedriga sta na današnji video-konferenci izmenjala podatke o trenutnem stanju v povezavi s COVID-19 ter ukrepih, ki sta jih obe strani sprejeli v boju proti epidemiji.
Predsednik vlade Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša

Rezultati kažejo, da se FJK uspešneje od drugih severno italijanskih avtonomnih dežel sooča s COVID – 19 epidemijo, kar je izjemnega pomena tudi za obalne in goriške občine v Sloveniji. Civilni zaščiti Slovenije in FJK, ki tradicionalno dobro sodelujeta, sta že vzpostavili ustrezno povezavo tudi v novih razmerah.

Sogovornika sta se dogovorila za sodelovanje in izmenjavo izkušenj zdravstvenih delavcev in raziskovalcev, kar bo pomembno tudi pri nadaljnjem spopadu z epidemijo. Poudarila sta potrebo po večji evropski solidarnosti in skupnemu pristopu v spopadu z izzivi, ki jih prinaša epidemija. Predsednik vlade Janez Janša je izpostavil potrebo po skupnem dolžniškem instrumentu EU, ki bi omogočil čimbolj učinkovito izhodno strategijo iz krize.