Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Anže Logar s portugalskim zunanjim ministrom Santosom Silvo o predsedovanju Svetu EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je s portugalskim državnim ministrom in ministrom za zunanje zadeve dr. Augustom Santos Silvo po videokonferenci pogovarjal o pripravah obeh držav na predsedovanje Svetu Evropske unije v 2021. Izraženo je bilo zadovoljstvo glede zelo dobrega sodelovanja držav v okviru Tria predsedujočih držav Svetu EU na različnih ravneh, tudi v kontekstu priprav skupnega 18-mesečnega programa predsedovanja.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar v pogovoru s portugalskim kolegom Santosom Silvo

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar

Sogovornika sta tudi obvestila o razmerah v obeh državah glede Covid-19, sprejetih omejitvenih ukrepih obeh držav in predvidenem sproščanju ukrepov v prihodnjih tednih. Posebna pozornost je bila pri tem namenjena financiranju okrevanja gospodarstva in pomenu skupnega dogovora v okviru EU, ki mora temeljiti na koordinaciji ukrepov in solidarnosti, s katerimi bomo lahko odpravili trenutne omejitvene ukrepe.

Ministra sta izrazila pripravljenost glede tesnega sodelovanja tako na področju dvostranskega sodelovanja kot tudi v okviru priprave programa Tria predsedovanja, ki se bo moral prilagoditi novi realnosti ter se soočati z novimi izzivi v Evropi in celotni mednarodni skupnosti.

Minister Logar se bo v okviru priprav programa Tria predsedovanja z nemškim kolegom Maasom srečal na virtualnem obisku 29. aprila 2020.