Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka o pripravah na izvajanje evropske kohezijske politike v programskem obdobju 2021-2027

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V aprilu smo v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pričeli z intenzivnimi pripravami na izvajanje evropske kohezijske politike v novem programskem obdobju 2021-2027.

Državna sekretarka o pripravah na programsko obdobje 2021-2027

Državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs o pripravah na novo programsko obdobje 2021-2027:

V aprilu smo v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pričeli z intenzivnimi pripravami na novo programsko obdobje kohezijske politike 2021-2027. Vzpostavljena je bila medresorska delovna skupina, ki bo pripravila vse potrebne programske dokumente in poenostavitve sistema izvajanja. Prav tako smo že proučili razvojna izhodišča oziroma potrebe vzhodne in zahodne kohezijske regije.

Naš cilj je, da si za prihodnje sedemletno obdobje zastavimo jasne razvojne prioritete na ravni države in regij. Zaradi spremenjenih razmer menimo, da bo poudarek bodoče kohezijske politike usmerjen tudi na odpravo posledic zaradi koronavirusa ter k dolgoročni in vzdržni rasti. Zagotovo bo več sredstev namenjenih za trajnejše ukrepe, kot so zaposlovanje, ohranjanje delovnih mest, pomoč podjetjem, infrastruktura in zdravje.

Kaj nas torej čaka v tem in naslednjem letu?

  • V roku 2-3 mesecev naj bi se zaključila pogajanja za novo sedemletno proračunsko obdobje.
  • Evropska komisija bo zakonodajne podlage sprejela predvidoma do konca leta 2020.
  • Programi in Sporazum o partnerstvu ter vse ostale podlage bodo pripravljeni do konca leta 2020, da lahko čim prej začnemo z objavami razpisov in potrjevanjem projektov.
  • V prvi polovici leta 2021 pa bodo predvidoma vzpostavljeni tudi vsi sistemski pogoji za izvajanje novega programskega obdobja. 

Naš cilj na Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je torej, da maksimalno pospešimo črpanje za tekoče programsko obdobje in se čim prej pripravimo tudi na obdobje po letu 2020.

Mag. Monika Kirbiš Rojs, državna sekretarka