Skoči do osrednje vsebine

Danes mineva 65. let od podpisa Državne pogodbe o ponovni vzpostavitvi neodvisne in demokratične Avstrije oziroma avstrijske državne pogodbe (ADP)

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Republika Slovenija se na podlagi mednarodnega običajnega in pogodbenega prava šteje za nesporno pogodbenico ADP iz nasledstva po nekdanji SFRJ. Pogodba je za Slovenijo velikega pomena, med ostalim tudi zaradi slovenske narodne skupnosti v Avstriji, saj predstavlja mednarodnopravno podlago za zagotavljanje njenih pravic v zveznih deželah Koroški in Štajerski.

Ob tej priložnosti je minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar v pismu svojemu avstrijskemu kolegu dr. Alexandru Schallenbergu poudaril relevantnost te pogodbe tudi v današnjem času in pozval k popolni uresničitvi 7. člena ADP za zaščito slovenske narodne skupnosti v Avstriji. Izrazil je prepričanje, da so letošnje obletnice, tudi stoletnica koroškega plebiscita, dodatna spodbuda za krepitev položaja slovenske manjšine v Avstriji.

Zunanji minister dr. Logar je v pismu še zapisal, da Slovenijo in Avstrijo povezujeta dolga skupna zgodovina ter razvejani in prijateljski odnosi, ki so prešli na novo raven z osamosvojitvijo Slovenije pred skoraj tridesetimi leti in partnerstvom držav v okviru Evropske unije.