Skoči do osrednje vsebine

Odziv MZZ na odločitev tržaške občinske uprave o razglasitvi dneva osvoboditve mesta izpod jugoslovanske zasedbe

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Odločitev tržaške občinske uprave, da za občinski praznik razglasi 12. junij, dan, ko so leta 1945 jugoslovanski partizani zapustili Trst, je samostojna odločitev tržaške občine. Tako kot vedno v takih in podobnih primerih se na MZZ RS sklicujemo na skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije iz leta 2000, ki je edinstven dokument usklajenih strokovnih pogledov na zgodovino dveh sosednjih evropskih narodov, ki ju druži skupna tragična zgodovina zadnjega stoletja.

V poročilu je opisano dejstvo, da so jugoslovanski partizani kot del zavezniških sil iz Trsta izgnali nemškega okupatorja, ki je v času od kapitulacije Italije v Trstu postavil Rižarno, eno najbolj zloglasnih nacističnih taborišč. Nacisti so "ustanovili taborišče za množično uničevanje predvsem Slovencev in Hrvatov a tudi Italijanov, uporabljali pa so ga tudi kot zbirni center za Jude pri deportaciji v uničevalna taborišča".  V poročilu  je opisano tudi dejstvo, da so "Italiji naklonjeni prebivalci Julijske krajine jugoslovansko zasedbo doživljali kot najtemačnejši trenutek v svoji zgodovini, ki jo je na Tržaškem, Goriškem in Koprskem spremljal val nasilja, ki se je odražal v aretaciji več tisočev, ki so nasprotovali jugoslovanskemu političnemu načrtu".

V ministrstvu za zunanje zadeve ostajamo zavezani spoštovanju sožitja med obema narodoma ob meji, predvsem pa k spoštovanju spomina in čustev obeh narodov. Osvoboditev izpod fašizma in nacizma, nazadnje pa tudi komunizma, je nesporna vrednota ne samo slovenskega, temveč tudi vseh evropskih narodov in je temelj EU. Ob meji ima zgodovina vedno dve plati. Ne gre za to, da naše poglede na zgodovino poenotimo, gre za to, do se med seboj spoštujemo in skupaj delujemo za prihodnost.