Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo in Avstrijo povezuje veliko skupnih vezi

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes sprejel avstrijsko veleposlanico v Sloveniji mag. Sigrid Berka. Obe državi na področju znanosti in kulture povezuje veliko vezi, ki temeljijo na skupni zgodovini, v pogovoru pa sta sogovornika omenila tudi Jubilejno leto Huga Wolfa, ki poteka letos v znamenju sosedskega dialoga. 
Med pogovorom v sejni sobi

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in avstrijska veleposlanica v Sloveniji mag. Sigrid Berka

Skladatelj Hugo Wolf, ki se je pred 160 leti rodil staršem slovenskih korenin, je s svojim najbolj znanim delom, opero Der Corregidor, povezoval Avstrijce in Slovence. V sklopu sosedskega dialoga je za letošnji november predvidena tudi slovensko-avstrijska razstava z naslovom Ko gesta postane dogodek, ki pa bo zaradi epidemije covid-19 najverjetneje prestavljena za nekaj mesecev. Sogovornika sta ugotovila, da je bilo podobnih primerov sodelovanja v daljni in bližnji preteklosti še veliko več. 

Minister dr. Vasko Simoniti in avstrijska veleposlanica sta soglašala, da so spletene bogate vezi tudi na področju literarnega ustvarjanja. Vsem sta v ponos pisateljevanje zamejskega Slovenca na avstrijskem Koroškem Florjana Lipuša in literarni opus pisatelja Draga Jančarja, ki je nedavno prejel prestižno avstrijsko nagrado za evropsko književnost. 

Avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka je na koncu srečanja s slovenskim ministrom za kulturo tudi načela  vprašanje nemško govoreče skupine v Sloveniji. Po besedah veleposlanice si skupina želi dialoga, katerega cilj je seveda krepitev kulturne in jezikovne identitete.