Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan okolja je primerna priložnost, da podčrtamo pomen krepitve in ohranjanja naravnih in kulturnih znamenitosti ter vrednot

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak in državna sekretarka dr. Metka Gorišek sta pred Svetovnim dnevom okolja (5. junij), ki ga na predlog Združenih narodov obeležujemo od leta 1974, obiskala Park Škocjanske jame in se sestala z direktorjem Stojanom Ščuko.

Minister mag. Vizjak je uvodoma izrazil veselje ob obisku parka, za katerega po njegovi oceni vzorno skrbi ekipa sodelavcev zavoda, z direktorjem Stojanom Ščuko na čelu. »Moram reči, da smo videli tudi precej obnovljenih poti in dobrih naložb, ki temu biseru dajejo dodatne priložnosti za razvoj turizma. Struktura obiskovalcev kaže, da gre za znamenitost, ki pritegne obiskovalce z vseh kontinentov. Žal pa smo po obdobju epidemije COVID-19 soočeni tudi s slabšimi številkami prvega obdobja letošnjega leta. Verjamem, da bomo v preostanku leta delno nadoknadili zamujeno. Hkrati ob Svetovnem dnevu okolja pozivam in prosim slovenske obiskovalce, ki bodo morda tudi koristniki nastanitvenih kapacitet v okolici, da obiščejo prečudovite Škocjanske jame, da vidijo to znamenitost, ki je unikatna v svetovnem, ne samo regijskem merilu. Slovenci imamo upravičene razloge, da smo lahko ponosni na naravne danosti in odnosa do njih, saj jih bomo le tako lahko v takšni obliki zapustili tudi zanamcem.« Poudaril je še, da je Slovenija zelo pisana, kar se tiče naravnih in kulturnih znamenitosti in vrednot, do česar moramo »gojiti posebno skrb. Svetovni dan okolja je primerna priložnost, da podčrtamo pomen krepitve in ohranjanja teh vrednot kakor tudi negovanja za naše zanamce.«

Škocjanske jame so bile v letu 1986 uvrščene na Seznam svetovne dediščine pri UNESCO, v letu 1999 na seznam mokrišč mednarodnega pomena po Ramsarski konvenciji, v letu 2004 pa še na medvladni UNESCO-MAB program kot Biosferno območje Kras. Poleg tega je območje parka od leta 1998 vključeno tudi v Konvencijo o varstvu Alp in v mrežo alpskih zavarovanih območij Alparc in včlanjeno v mrežo EUROPARC in ISCA.

Naravni parki so ključni instrument za ohranjanje narave, tako biotske raznovrstnosti, naravnih vrednot in krajinske pestrosti. Za Slovenijo je značilna tudi velika živalska pestrost. Najbolj izstopajo podzemne živali od proteusa do številnih endemičnih nevretenčarjev. Po številu podzemnih živalskih vrst sodi Slovenija med najbogatejše na svetu in Škocjanske jame imajo pri njihovem ohranjanju pomembno vlogo. Ker imajo parki velik delež območij Natura 2000, na katerih želimo ohraniti živalske in rastlinske vrste ter habitate, ki so redki ali pa so v Evropi že ogroženi, so parki tudi nosilci konkretnih ukrepov za njihovo upravljanje ter hkrati spodbujajo k izvedbi ukrepov ostale nosilce s področja kmetijstva, gozdarstva, upravljanja voda in druge.

Ogled Škocjanskih jam je poimenovan »Skozi podzemni kanjon«. Gre za ogled najlepših delov jamskega spleta, tako da s poti vidite kapnike in pa tudi enega od največjih podzemnih kanjonov na svetu. Pot je dolga približno 3 km in vključuje skoraj 500 stopnic. Temperatura je v kapniškem delu jam stalna, 12 stopinj Celzija.

Video posnetek iz obiska ministra