Skoči do osrednje vsebine

Ob Svetovnem dnevu oceanov o pomenu podnebnega ukrepanja za njihovo zaščito

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob 8. juniju, Svetovnem dnevu oceanov, smo članice t.i. Zelene skupine (Kapverdski otoki, Kostarika, Islandija, Singapur, Slovenija in Združeni arabski emirati) – t.j. neformalne skupine majhnih držav, ki si od leta 2009 na pobudo Slovenije prizadeva za promocijo vprašanj okolja in trajnostnega razvoja v zunanji politiki - v skupni izjavi izpostavile pomen ukrepov za naslovitev učinkov podnebnih sprememb, ki vplivajo na stanje pomorskih ekosistemov, in za ohranitev trajnosti svetovnih oceanov.

Zavezujemo se k ukrepom, ki bodo pomagali ustaviti in obrniti trend slabšanja zdravja in produktivnosti naših oceanov ter njihovih ekosistemov. Ekonomska rast mora biti v ravnovesju z zdravjem oceanov. Zato si bomo članice skupine še naprej prizadevale za zaščito in obnovo njihove odpornosti in ekološke integritete ter biotske raznovrstnosti. V primeru Slovenije kot pomorske države lahko izpostavimo izredno bogato morsko biotsko raznovrstnost in visoko stopnjo (98.5%) zaščite pomorskih območij.

V času pandemije je vloga oceanov v zagotavljanju prehranske varnosti in ekonomskega blagostanja dodatno prišla v ospredje. Oceani bistveno sooblikujejo naše podnebje in vreme. Zakisljevanje, segrevanje, onesnaževanje, prekomerni ribolov in druge človeške aktivnosti, ki negativno vplivajo na stanje oceanov, vse bolj zmanjšujejo sposobnost oceanov pri reguliranju podnebja. Samo s skupnimi napori in sodelovanjem na globalni ravni lahko ustavimo ta nevaren trend.