Z razglasitvijo prvih slovenskih Michelinovih zvezdic je naš turistični mozaik še bogatejši
- Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Prve slovenske zvezdice so si razdelile Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom ter Vila Podvin z Urošem Štefelinom, ki so prejele po eno zvezdico, Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš pa bo odslej prva restavracija v regiji z dvema zvezdicama.
Devet restavracij je prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah. To so Gostišče Grič iz Horjula, Gostilna Repovž iz Šentjanža, Gostilna Mahorčič iz Rodika, Restavracija Evergreen iz Smlednika, Gostilna Rajh iz Murske Sobote, Etna iz Divače, Ruj iz Dola pri Vogljah, Jožef iz Idrije ter Na gradu iz Ljubljane.
V vodnik pa se je uvrstilo še 37 restavracij z znakom krožnik (plate). Gre za restavracije, ki jih Michelinovi inšpektorji priporočajo, čeprav jim niso podelili ne zvezdic ne naziva Bib Gourmand.
Šest restavracij in kuharskih mojstrov je prejelo posebno trajnostno nagrado. Z njo se ponašajo Roševa iz Hiše Franko, Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič, Luka Košir iz Gostilne Grič, Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof, Davide Cresci iz Gostilne za Gradom ter Bine Volčič iz Monstera Bistroja.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je zatrdil, da je slovenski turizem po epidemiji covida-19 pripravljen znova pozdraviti turiste z vsega sveta. "Michelinove zvezdice so še dodaten razlog za obisk naše čudovite države," je dejal. "To je krona vsega, kar smo v slovenskem gostinstvu dosegli doslej," je menil Počivalšek.
Povezava na spletno infografiko z zemljevidom s prikazom restavracij z Michelinovimi zvezdicami v Sloveniji: https://infogram.com/1pd36g5rq6rzjvamv9er0n2my7skrv6lwe1