Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Robert Rožac - Slovenija ima veliko priložnost, da s konkretnimi projekti za celovito upravljanje z obalnimi in morskimi viri okrepi sodelovanje v regiji Jadran in Ionija za večjo kakovost življenja ob skupnem morju

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor Robert Rožac se je srečal z Željko Skaričić, direktorico Priority Actions Programme - Regional Activity Centre (PAP/RAC, UNEP/MAP) ter njenim namestnikom in ekspertom dr. Markom Premom. Pogovarjali so se o celovitem upravljanju obalnih območij in prostorskim načrtovanjem na morju in obali v povezavi z Barcelonsko Konvencijo in Protokolom celovitem upravljanju obalnih območij v Sredozemlju (ICZM Protokolom).

Na srečanju je bilo izpostavljeno, da ima Slovenija kot predsedujoča EU Jadransko-Jonski strategiji (EUSAIR) veliko priložnost, da s konkretnimi projekti za celovito upravljanje z obalnimi in morskimi viri okrepi sodelovanje  v regiji Jadran in Ionija za večjo kakovost življenja ob skupnem morju. Pri tem ima pomembno vlogo pisarna EUSAIR Facility Point v Izoli, ki povezuje znanost, gospodarstvo ter uporabnika obale ob skupnem morju za pripravo čezmejnih razvojnih projektov  v okviru EU Zelenega dogovora (Green deal).

Slovenija se pripravlja na predsedovanje Svetu EU julija prihodnje leto, prav tako bo koordinirala tudi sredozemske države članice EU na naslednjem CoP 22 Barcelonske konvencije. Tako je bilo popoldansko srečanje z udeležbo državnega sekretarja za urejanje prostora, predstavnikom Slovenije za  Programa Združenih narodov za okolje (UNEP/MAP) in predstavniki Službe za EU koordinacijo in mednarodne zadeve spodbudno za obe strani.