Skoči do osrednje vsebine

Slovenski meteorologi prejeli nagrado Evropskega meteorološkega združenja za najboljši projekt ozaveščanja in komuniciranja v letu 2020

Projekt slovenskih meteorologov RESCCCUE (REminding Slovenian authorities Climate Change Crisis requires Urgent Effort) je prejel nagrado Evropskega meteorološkega združenja za najboljši projekt ozaveščanja in komuniciranja v letu 2020.

Projekt je opozoril politike in odločevalce na nujnost prilagajanja podnebnim spremembam. Vodili so ga štirje mladi slovenski znanstveniki, ki so povezali več kot 100 slovenskih kolegov (meteorologov, klimatologov, oceanografov, fizikov, biologov, kemikov, geografov, ....), politike, medije in splošno javnost.

Pozornost javnosti so pritegnili z uporabo različnih kanalov komuniciranja (televizija, radijske postaje, podcasti, časopisi, časopisi, seminarji, pogovori, panelne razprave, socialne platforme, itd.).

Člani projekta so delo izvedli prostovoljno. Namen projekta je pospeševanje podnebne pismenosti in znanstveno utemeljeno prilagajanje na spremembe podnebja v Sloveniji.

Jedro projekta sestavljajo štirje slovenski meteorologi: dr. Žiga Zaplotnik (UL Fakulteta za matematiko in fiziko), dr. Lina Boljka (Colorado State University), mag. Nina Črnivec (ARSO) in mag. Aljoša Slameršak (Autonomous University of Barcelona).

Čestitamo!

Slika: Aljoša, Lina, Nina, Žiga

Slika: Aljoša, Lina, Nina, Žiga