Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na dogodku Open Education Eduscope 2020

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Od 29. junija do 2. julija se je odvijal dogodek Open Education Eduscope 2020, ki je potekal v sklopu mentorskega programa »Open Education for a Better World« (»Odprto izobraževanje za boljši svet«). Pripravila sta ga pobudnika programa Univerza v Novi Gorici in UNESCO katedra o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje na Institutu »Jožef Stefan«.

Udeležence je v četrtek, 2. julija, preko video sporočila nagovorila ministrica Dr. Simona Kustec, ki je Slovenijo umestila v sam vrh držav, ki so se v času epidemije Covid-19 hitro in učinkovito odzvale na veliko preizkušnjo premestitve izobraževanja v novo spletno okolje. Zasluga za to gre predvsem dolgoletnemu načrtnemu razvoju IKT, ki sega v obdobje ustanovitve samostojne države, nenehnemu izpopolnjevanju politik in spodbujanju dobrih praks.

Vse to je Slovenijo pripeljalo v vrh držav, ki so na UNESCO kongresu v Ljubljani sprejele akcijski načrt za spodbujanje k aktivnostim za zagotovitev vključujočega in pravičnega kakovostnega izobraževanja ter spodbujanja vseživljenjskega učenja preko zagotavljanja kulturne in jezikovne raznolikosti prosto dostopnih izobraževalnih virov.

Ministrica je še izpostavila, da sta vizija in delo OE4BW mentorskega programa pokazatelja razvoja Slovenije v smeri vključujočega, odprtega in pravičnega izobraževanja, ki hkrati spodbuja in krepi mednarodna sodelovanja.
Dogodek je gostil številne domače in tuje strokovnjake z različnih področij in omogočil izjemen vpogled v svet odprtega izobraževanja. Postavljen je bil v inovativno spletno okolje MiTeamovih integriranih orodij, in povezal 470 udeležencev iz 26 držav.