Skoči do osrednje vsebine

43. seja Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov

Danes se je na svoji 43. seji sestal Svet za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov. Seje se je udeležila tudi ministrica, dr. Aleksandra Pivec. Člani sveta so se na tokratni seji seznanili z izvedbo promocijske kampanje slovenske ekološke hrane ter aktivnostmi za pripravo in izvedbo promocijo sadja, ki se bo začela izvajati jeseni. Svet se je seznanil tudi s stanjem in aktivnostmi za pripravo nove 3-letne promocije mleka in mesa ter povračilu stroškov certificiranja za sheme kakovosti.
Več oseb, članov Sveta za promocijo, z maskami sedi za večjo mizo

Seja Sveta za promocijo; vir: MKGP

Svet je se je seznanil s potekom kampanje splošne promocije za shemo kakovosti EKO, ki jo je MKGP izvajal v sodelovanju s pridelovalci in predelovalci od 1. maja do 30. junija letos in se bo nadaljevala predvidoma spomladi 2021. V pomladnem času je potekal tudi priklic kampanje splošne promocije sheme kakovosti Izbrana kakovost. Svet se je nadalje seznanil s potekom priprav na izvajanje 3-letnega programa sektorske promocije za sektor sadja, ki se bo začela jeseni letos. Na področju promocije mleka in mesa se je svet seznanil z aktivnostmi priprave odredb in uredb ter pripravami na začetek obračunavanja in pobiranja prispevka sektorjev za izvajanje promocije.

Člani sveta so se nadalje seznanili z informacijo o notificiranju sofinanciranju za shemo izbrana kakovost in povračilu stroškov certificiranja iz ukrepa M3.1 iz Programa razvoja podeželja, za kar bo predvidoma novembra objavljen nov javni razpis.

Svet se je seznanil z informacijo, da je v času epidemije COVID-19 na pobudo MKGP tudi RTV Slovenija izvajala kampanjo na lastne stroške in podprla prizadevanja ministrstva, pridelovalcev in živilske industrije za večje poseganje po lokalni hrani in se tako zahvalila mlekarskemu sektorju za uspešno izvedbo kampanje »Mesec slovenskega mleka«.

Svet je obravnaval in potrdil tudi dva predloga menjave članov v sektorskem odboru za žita ter za grozdje in vino. 

Svet za promocijo v okviru Zakona o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov sestavljajo: mag. Anita Jakuš, predstavnica Zadružne zveze Slovenije, predsednica sveta, Nina Barbara Križnik, predstavnica Gospodarske zbornice Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij (GZS - ZKŽP), Petra Skok, (GZS - ZKŽP), Anka Miklavič Lipušček (GZS - ZKŽP), Danilo Potokar (KGZS), Anton Jagodic (KGZS), dr. Bojan Pahor (MKGP) in Ana Le Marechal (MKGP).