Skoči do osrednje vsebine

Srečanje ministrice Jaklitsch z novoizvoljeno poslanko hrvaškega sabora gospo Barbaro Antolić Vupora

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes obiskala novoizvoljena poslanka hrvaškega sabora gospa Barbara Antolić Vupora, ki je tudi zelo aktivna članica slovenske narodne manjšine. Ministrica Jaklitsch ji je še osebno čestitala za ta uspeh, pogovor pa je tekel tudi o možnostih izboljšanja uresničevanja pravic slovenske manjšine na Hrvaškem, za kar se bo gospa Antolić Vupora zavzemala.
Ministrica Jaklitsch in gospa Antolić Vupora
1 / 2

Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je z zanimanjem spremljal potek volitev na Hrvaškem. Slovenska narodna manjšina se žal ni odločila poskusiti s svojim kandidatom, ki bi v primeru izvolitve zastopal interese slovenske narodne manjšine ter še štirih drugih (Albancev, Bošnjakov, Črnogorcev in Makedoncev) ustavno priznanih narodnih manjšin na Hrvaškem. Republika Slovenija si prizadeva za čim bolj proaktiven pristop pripadnikov slovenske manjšine v političnem in širšem družbenem življenju sosednje države, vendar pa je manjšina subjekt, ki sama odloča o nastopu na volitvah. Urad bo v okviru rednega dialoga s predstavniki slovenske manjšine še naprej spodbujal, da naj se manjšina čim bolj angažira tudi na političnem polju v okviru možnosti, ki jim jih daje hrvaška zakonodaja. Slovenska manjšina na Hrvaškem je sicer zelo aktivna na kulturnem področju, goji žive vezi z matično domovino, vse bolj aktualno postaja gospodarsko sodelovanje. Verjamemo, da bo pozitivna posledica tega tudi večji politični angažma v prihodnje.

Na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu s posebnim zadovoljstvom sprejemamo dejstvo, da je bila v hrvaški sabor, prvič v zgodovini samostojne Hrvaške, izvoljena pripadnica slovenske narodne manjšine. Barbara Antolić Vupora je kandidirala na listi Socialdemokratske stranke ter bila v Varaždinskem okrožju tudi izvoljena. To je še posebej razveseljivo, ker je gospa Antolić Vupora zelo aktivna članica slovenske narodne manjšine ter organizatorka številnih iniciativ. Že v predvolilnem času je napovedala, da se bo v primeru izvolitve aktivno zavzemala za pravice slovenske narodne manjšine.