Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin ob občinskem prazniku obiskal Žužemberk

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v petek, 17. julija, nagovoril zbrane na slavnostni seji Občine Žužemberk na kateri so ob občinskem prazniku podelili priznanja izjemnim posameznikom in društvom. Izrazil je zadovoljstvo, da so med prejemniki najvišjih občinskih priznanj tudi pripadnik Slovenske vojske, ki se že vrsto let uspešno posveča delu z mladimi na področju športa, gasilski veteran ter prostovoljni gasilski društvi, kar bo gotovo velika spodbuda pri njihovem nadaljnjem delo v prid skupnosti.

Župan Občine Žužemberk Jože Papež se je ob praznovanju letošnjega občinskega praznika zahvalil vsem, ki so se po svojih močeh zavzeli za zajezitev epidemije koronavirusa v občini. Še posebej je izpostavil gospodinje, ki so šivale zaščitne maske in so s svojim trudom in prizadevnostjo za občino opravile veliko delo. Spomnil je, da so praznovanja pomemben del v življenju vsakega posameznika in tudi družbe zato je prav, da jih na primeren način obeležujemo kljub omejitvam in se spomnimo skupnih dosežkov.

Minister je v nagovoru pohvalil skrb za ohranjanje kulturne dediščine skozi različne prireditve v občini kot so vsako leto dobro obiskani Trški dnevi. Kot je povedal, je Slovenija v 20. stoletju prehodila neverjetno pot – od avstro-ogrske province, jugoslovanske banovine in socialistične republike vse do mednarodno priznane, samostojne in neodvisne države. Po besedah ministra je bilo malo tistih, ki so verjeli, da je kaj takega mogoče. Več je bilo tistih, ki so nas prepričevali, da nas je premalo in da smo premajhni za državo. Treba se je zavedati, da  je naša domovina v tem času dosegla izjemne stvari, ki jih sami mnogokrat ne vidimo, tujina pa nam te dosežke priznava: smo člani Evropske unije, OECD-ja, zveze Nato, vstopili smo v Schengensko območje in med državami nekdanjega socialističnega bloka prvi prevzeli evro in predsedovali Evropski uniji. Minister je ob tem dejal, da so bila kljub vsem dosežkom ta leta po začetnem navdušenju in zanosu prežeta tudi s precej razočaranja in apatije. »Slovenija je enostavno preveč lepa, da bi smeli nad njo obupavati. Zato verjamem, da moramo vsi skupaj in vsak posebej še več energije vložiti v dobrobit naše domovine. Prepričan sem, da je treba našo domovino graditi na treh vrednotah: svobodi, varnosti in pravičnosti, da bo vsem nam lepše in bomo dostojno živeli,« je  dejal minister.

Grb in zastava občine Žužemberk krasi ris – žival, ki simbolizira pogum, iznajdljivost, moč in vztrajnost, lastnosti, ki so zaznamovale tamkajšnje prebivalce skozi zgodovino. Kot je dejal minister, verjame, da so te vrednote poleg delavnosti in predanosti tiste, ki nam lahko tudi kot narodu pomagajo, da napredujemo in da v sebi nosimo moč sprememb. »Kajti vsako pogumno in domoljubno dejanje je pomembno v mozaiku sprememb in prizadevanju za boljše življenje nas vseh,« je v govoru izpostavil minister Tonin.  

Spomnil je na pomen solidarnosti, medsebojnega spoštovanja in pozornosti, še posebej do ranljivih skupin. Pohvalil je delo gasilskih društev v občini, ki so dobro usposobljena in opremljena ob podpori občine. »Epidemija koronavirusa je vse države, tudi Slovenijo  prisila k temu, da gremo od globalnega nazaj k lokalnemu in da se zavedamo, da v najtežjih trenutkih lahko računamo le nase. Civilna zaščita in gasilci ste pri tem odigrali izredno vlogo. Dejstvo je, da bolj ko smo enotni, lažje premagujemo tudi najtežje krize. V ključnih trenutkih smo kot narod ostali enotni, zato nam je uspelo. Verjamem, da bo tako tudi v prihodnje,« je svoj nagovor sklenil minister Matej Tonin in čestital prejemnikom občinskih priznanj, ki so se s svojim delom za skupnost še posebej izkazali.

Zvočni posnetek (MP3):