Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Valentinčič z veleposlanikom Kraljevine Španije v RS

Na uradnem spoznavnem obisku na uradu je bil danes veleposlanik Kraljevine Španije v Republiki Sloveniji, Njegova Ekscelenca Juan Aristegui. Sprejel ga je državni sekretar dr. Dejan Valentinčič.
Stojita pred zastavami inse rokujeta s komolici.

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič in veleposlanik Kraljevine Španije v Republiki Sloveniji, Njegova Ekscelenca Juan Aristegui. | Avtor: USZS

Sogovornika sta v zelo prijetnem pogovoru izmenjala izkušnje obeh držav na področju odnosov z diasporo, še posebej spodbujanja povratništva visoko izobraženih posameznikov, ki so obe državi zapustili v zadnjem desetletju. Odnose med državama sta ocenila kot zelo dobre, številni skupni interesi pa ponujajo možnost za še bolj intenzivne stike in sodelovanje. Veleposlanik je kot posebno priložnost omenil leto 2021, ko bo Slovenija praznovala 30. letnico samostojnosti, hkrati pa bo v drugi polovici leta predsedovala Svetu EU. Veleposlanik je obljubil svoj maksimalni angažma, da bi to dvoje čim bolj odmevalo tudi v Španiji.

V pogovoru sta posebno pozornost namenila sodobnim migracijskim tokovom. Svetovna gospodarska kriza, ki je nastopila po letu 2008 je obe državi postavila tudi pred izziv bistveno povečanega izseljevanja, predvsem mladih. V zadnjih letih obe državi sprejemata vrsto ukrepov, da bi bili pogoji v domovinah takšni, da bi se čim več novoizseljencev lahko in rado vrnilo. Sogovornika sta si izmenjala izkušnje in dobre prakse na tem področju. Poudarila sta, da se obe državi od druge lahko še kaj naučita in svoje pristope še izboljšata.

Ocenjuje se, da v Španiji živi približno 2.000 Slovencev, največ na Kanarskh otokih. Leta 2011 je v Madridu pričelo delovati Kulturno društvo Triglav, leta 2012 pa na Kanarskih otokih Poslovni klub ECE (España Canarias Eslovenia). Na univerzi v Granadi deluje tudi lektorat slovenskega jezika. V preteklih letih je tečaj slovenščine potekal tudi v Madridu, organizirali so ga tam živeči Slovenci.

Število Špancev v Sloveniji se ocenjuje na nekaj sto. Njihova najpomembnejša organizacija je Inštitut Cervantes, kjer imajo možnost gojenja španskega jezika in kulture ter njuno predstavljanje slovenski javnosti.