Ministrica dr. Pivec na obisku Osnovne šole Gorje
Ministrica dr. Aleksandra Pivec se seznanila z aktivnostmi na šoli, ki se nanašajo na zmanjševanje odpadne hrane ter s kakšnimi izzivi se soočajo pri naročanju živil. Vodja šolske prehrane je pojasnila, da uporabijo velik delež živil lokalnega izvora (krompir, jabolka, jajca, jabolčni kis, mešano suho sadje, med, kislo zelje, kisla repa, čebula, zelje, jabolčni sok, hruške, jagode, mleko in mlečni izdelki, in podobno). Prav tako sadje in zelenjavo za Shemo šolskega sadja in mleka naročajo pri lokalnih dobaviteljih. V šoli ostanke malice (sadje, kruh, jogurt, in podobno) tekom dneva ponudijo učencem v šolski jedilnici, ki so se na to že dodobra navadili. V dogovoru z lokalno skupnostjo in humanitarnimi organizacijami pa so tudi že poiskali možnosti razdeljevanja kosil pomoči potrebnim.
Ministrica dr. Pivec je prisotnim nato predstavila načrt za vzpostavitev regijskih centrov, ki bi prevzeli del bremena kmetov in pomagali šolam ter drugim večjim ustanovam, da bi lahko nabavljali kakovostna in lokalno pridelana živila.
Vsi prisotni so se strinjali, da si je potrebno dnevno prizadevati za nastanek čim manjšega odpadka hrane. Učitelji vidijo veliko priložnost za različne dejavnosti, ki podpirajo šolsko vzgojo otrok k zdravemu načinu prehranjevanja in zmanjševanju odpadne hrane, ministrica pa je poudarila, da se temelji tovrstne vzgoje postavijo doma.
Učenci Osnovne šole Gorje so lani pripravili tudi posebno instalacijo, s katero so prikazali količino odpadne hrane na posameznega Slovenca v enem letu. Instalacija bo konec septembra gostovala tudi v prostorih Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.