Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza in predstavitev zbornika Američani na Mangartu 1945

Sinoči je bila v veliki dvorani Ite Rine Kulturnega doma Bovec okrogla miza in predstavitev zbornika Američani na Mangartu 1945.

Udeležence je najprej nagovoril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je vsem referentom in tistim, ki ste sodelovali pri pripravi in izdaji zbornika čestital in dodal: »Sam se ga prejel takoj, ko je bil natisnjen, in moram reči, da sem ga takoj tudi prebral. Veliko zanimivih zapisov je v njem, ki jih doslej nismo poznali na tako podroben način.« Zaradi neodložljivih obveznosti se minister za obrambo RS mag. Matej Tonin in veleposlanica ZDA v Sloveniji, njena ekscelenca Lynda C. Blanchard dogodka nista mogla udeležiti, zato pa sta pripravila video pozdrav, kar je naredilo večer še bolj poseben. 

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je povedal, da je veleslalomska tekma pod Mangartom, ki jo je ameriška 10. gorska divizija izvedla 3. junija 1945 dokazala, da je šport tisti, ki združuje narode in ljudi ter je glasnik miru in dodal: »Tudi Slovenska vojska je tesno prežeta z vojaškim gorništvom in športom. Poleg 132. gorskega polka in večnacionalnega Centra odločnosti za gorsko bojevanje, imamo športno enoto Slovenske vojske. Dodatno pa zaposlujemo tudi vrhunske športnike, ki glas Slovenije širijo z vrhunskimi uvrstitvami na najvišjih svetovnih tekmovanjih. Slovenija se je pridružila državam, ki športu in športnim dosežkom priznavajo pomen tudi z državnim praznikom.« Minister je vsem avtorjem Zbornika Američani na Mangartu 1945 čestital za odlično opravljeno delo.

Zbornik Američani na Mangartu 1945 povezuje vojaško gorništvo in šport, povezuje dva naroda. Veleposlanica ZDA v Sloveniji, njena ekscelenca Lynda C. Blanchard: »Vojaki, ki so se znašli tu pozno spomladi leta 1945, si verjetno niso mogli predstavljati, da bo Slovenija postala neodvisna država, članica najmočnejšega vojaškega zavezništva na svetu in tesna partnerica ZDA na področju obrambe, ki bo spodbujala varnost ter blaginjo po svetu. Ponosni bi bili na prijateljstvo, ki smo ga zgradili, in na zbornik, ki je bil izdan v čast njihovemu edinstvenemu prispevku k temu cilju.«

Pozdravne besede je vsem zbranim namenil še predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije Slavko Delalut, ki je povedal, da ta Zbornik zajema dogodke izpred 75 let, z njim pa so želeli doseči to, da v pisni obliki obudijo ta zgodovinski spomin in sklenil: »Ne samo za nas, ki te dogodke bolje poznamo, pač pa tudi za naše zanamce, ki jih bodo ti zapisi zanesljivo zanimali. S tem pa bo spomin nanje ostal živ še naslednja desetletja.«

Delalut je tudi povezoval Okroglo mizo, referenti pa so v strnjeni obliki predstavili svoje zapise v Zborniku. Začel je Janez Kavar, kateremu gredo vse zasluge, da je do odkritja tekme na Mangartu sploh prišlo, v Zborniku pa predstavlja Ameriško 10. gorsko divizijo in tekmo pod Mangartom 1945. Sledila je predstavitev Karle Kofol, in sicer širšega dogajanja v Posočju z naslovom Gornje Posočje v času Zavezniške uprave, Aleš Guček je predstavil Smučarsko zgodovinski vidik in pomen tekme pod Mangartom, dr. Herman Berčič je predstavil Športni vidik smučarske tekme pod Mangartom, pk. Boštjan Blaznik Bojevanje v gorah-izkušnje iz preteklosti oblikujejo prihodnost, ker se mag. Nataše Dolenc, avtorice referata Sodelovanje Republike Slovenije in Združenih držav Amerike na obrambnem in vojaškem področju, zaradi neodložljivih obveznosti ni mogla udeležiti predstavitve, pa je ta vidik predstavil Bojan Pipenbaher z Direktorata za obrambno politiko (DOP) pri Ministrstvu za obrambo RS.

Ob koncu predstavitev je zbrane pozdravil še odgovorni urednik Zbornika, Matija Perko.

Video pozdrav ministra za obrambo RS mag. Mateja Tonina

Video pozdrav ministra za obrambo RS mag. Mateja Tonina | Avtor: Milan Štulc

1 / 2