Skoči do osrednje vsebine

Minister z nemškima veleposlanikoma predvsem o sodelovanju med državama in migracijah

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič sta se danes srečala z veleposlanikoma Nemčije Natalie Kauther in Adrianom Pollmannom. Glavni temi pogovora sta bili sodelovanje med državama in stališča do posameznih področij migracij.
V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, policijski ataše Uwe Dietrich in veleposlanika Nemčije Nathalie Kauther in Adrian Pollmann stojijo pred zastavami v sejni sobi

V. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, policijski ataše Uwe Dietrich in veleposlanika Nemčije Nathalie Kauther in Adrian Pollmann | Avtor: MNZ

Slovenija in Nemčija že tradicionalno dobro sodelujeta na področju notranjih zadev. Sodelovanje je intenzivno zlasti v zadnjem letu, ko smo se kot trio (skupaj s Portugalsko) pripravljali na skupni prevzem predsedovanja Svetu EU. Podpiramo predlog o bolj povezanem političnem sodelovanju, saj smo zgodovinsko in gospodarsko zelo povezani z Nemčijo, treba pa bo zbližati stališča glede pakta o migracijah in azilu, predvsem glede vprašanja obveznosti premestitve oseb.

Med predsedovanjem tria sta namreč pomembnejši temi tudi novi pakt o migracijah in azilu ter skupni evropski azilni sistem. »Menimo, da je pakt dobro izhodišče za začetek pogajanj, a se moramo zavedati, da bodo pogajanja izčrpna in dolgotrajna. Pogajanja o zakonodajnih in nezakonodajnih predlogih bodo nedvomno močno zaznamovala naša predsedovanja. Naš cilj mora biti sprejetje trajnostnih rešitev, ne pa iskanje hitrih dogovorov,« je poudaril Hojs. Omenil je tudi težave z vračanjem v izvorne države.

Med našimi prednostnimi področji med predsedovanjem sta krepitev varovanja zunanjih meja EU in vrnitev k normalnemu delovanju schengenskega območja. Slednje je v interesu vseh nas, zato bi morala biti ponovna uvedba notranjih mejnih kontrol le izhod v sili, je dejal minister. »Podpiramo širitev schengenskega območja, a le v primeru, da država članica izpolnjuje vse vstopne pogoje. Varnostni pogoji v schengenskem območju se ne smejo poslabšati.«

Sogovorniki so del pogovora namenili tudi novemu koronavirusu. Razmere v Sloveniji in njeni soseščini se slabšajo, zato je zelo pomembno, da si države članice redno izmenjujejo informacije, podatke in stališča. Minister je pri tem predstavil trenutne ukrepe glede prehajanja meje in zbiranja ljudi. Nemško delegacijo so zanimali tudi načrti za obvladovanje pandemije, zato je minister predstavil možne ukrepe, ki bodo prilagojeni glede na trenutno situacijo.

Ena izmed tem pogovora je bila tudi tesnejše policijsko sodelovanje v EU. Slovenija podpira predlog Evropske komisije za vzpostavitev evropskega policijskega partnerstva. Hitra in učinkovita izmenjava informacij je ključna pri spopadanju z organizirano kriminaliteto in predvsem novimi oblikami kriminalitete. Podpiramo tudi krepitev agencij EU na področju notranje varnosti predvsem v smislu enotnega vozlišča informacij. Ključna je podpora Europola državam članicam pri izmenjavi informacij in analiz, ki pomembno prispeva k izvedbi hitrih in učinkovitih preiskav.