Skoči do osrednje vsebine

Zaključeno 45. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice

Danes se je zaključilo 45. zasedanje Sveta OZN za človekove pravice (SČP) v okviru katerega je med drugim potekala tudi nujna razprava o situaciji o Belorusiji. SČP je poleg rednih pobud obravnaval tudi tri nove pobude, in sicer o pravicah deklic in žensk v humanitarnih situacijah, o obeležitvi obletnice sprejema resolucije Varnostnega sveta ZN o Ženskah, miru in varnosti (UNSCR 1325) ter naslavljanju neenakosti znotraj in med državami.

Dvorana Sveta OZN za človekove pravice v Ženevi | Avtor: UN News

Slovenija je v okviru zasedanja podala nacionalne izjave v razpravi z visoko komisarko OZN za človekove pravice ter na teme spoštovanja človekovih pravic starejših, stanja človekovih pravic v Belorusiji, Venezueli, Jemnu, Siriji, Mjanmaru, Burundiju in Sudanu. V okviru Kvadrilaterale (Avstrija, Lihtenštajn, Slovenija, Švica) smo poudarili pomen zaščite posameznikov, ki sodelujejo z Združenimi narodi, SČP in njegovimi mehanizmi. V sklopu trilaterale (Avstrija, Hrvaška, Slovenija) pa smo naslovili pomen upoštevanja perspektive spola pri vseh politikah SČP ter upoštevanja prepletanja osebnih okoliščin, ki ne smejo biti razlog za diskriminacijo. Slovenija je skupaj z državami pobudnicami resolucije o človekovih pravicah in okolju obvestila o našem delu in obvestila o poteku konzultacij za razglasitev pravice do zdravega okolja na globalni ravni. Vse izjave so dostopne tukaj.

Zasedanje, tretje od začetka pandemije, je potekalo v luči varnostnih in zaščitnih ukrepov COVID-19 in je bilo v celoti izvedeno v hibridni obliki, kar je omogočilo udeležbo in sodelovanje vsem državam članicam in opazovalkam bodisi v živo ali preko spleta. Slovenija se kot opazovalka angažira v razpravah, interaktivnih dialogih in pogajanjih na pobudah, letošnje leto pa zaznamuje tudi sodelovanje stalne predstavnice Slovenije kot ene izmed petih članov Posvetovalne skupine, ki svetuje trenutni predsednici SČP, stalni predstavnici Avstrije pri OZN v Ženevi Elisabeth Tichy-Fisslberger, pri izbiri nosilcev mandatov posebnih postopkov SČP.