Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar o pomenu vodstvene vloge transatlantske skupnosti za uspešno soočanje z varnostnimi, gospodarskimi in drugimi izzivi v svetu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sodeloval skupaj z ministrico za zunanje zadeve Švedske in zunanjim ministrom Litve na virtualnem ministrskem panelu o prihodnosti transatlantskih odnosov, ki je potekal kot uvod v dvodnevno mednarodno konferenco Pot do Varšavskega varnostnega foruma. Zunanji ministri so razpravljali o prihodnosti odnosov med Evropo in Združenimi državami Amerike ter o pomenu vodstvene vloge transatlantske skupnosti za uspešno soočanje z varnostnimi, gospodarskimi in drugimi izzivi v svetu.

Ministrski panel z naslovom "Prihodnost transatlantskega zavezništva – nove priložnosti za Evropo in Združene države Amerike" je poleg zunanjega ministra dr. Logarja gostil švedsko zunanjo ministrico Ann Linde in litovskega zunanjega ministra Linasa Linkevičiusa. Zunanji ministri so v razpravi, ki jo je vodila programska direktorica Varšavskega varnostnega foruma Katarzyna Pisarska, govorili o transatlantskem sodelovanju po nedavnih ameriških volitvah ter o ključnih izzivih za obe strani Atlantika. Strinjali so se, da so Združene države Amerike naš zgodovinski transatlantski partner in zaveznik.
 
Minister dr. Logar je v zvezi s transatlantskim dialogom opozoril, da vrha EU-ZDA ni bilo že od leta 2014, ter ocenil, da je njegova priprava v letu 2021 nujna. Prav tako se je zavzel za čimprejšnjo sklenitev prosto-trgovinskega sporazuma med EU in ZDA. Dejal je, da je umik ZDA iz Evrope v zadnjih letih naredil prostor za druge globalne igralce, ki z nami ne delijo nujno istih demokratičnih vrednot. Obe strani transatlantskega sodelovanja torej čaka veliko dela, pri čemer se je potrebno izogibati predsodkom in napačnim pričakovanjem. Evropska unija mora uresničiti ambicije, ki si jih je glede transatlantskega sodelovanja zastavila sedanja Evropska komisija. Minister dr. Logar je povedal, da je transatlantsko sodelovanje še toliko bolj pomembno glede na povezovanje gospodarstev v indo-pacifiškem prostoru.
 
Ministri so odgovarjali tudi na vprašanja o naraščajoči vlogi Kitajske, konfliktu v Gorskem Karabahu, pobudi Treh morij in novih grožnjah.
 
Na dvodnevni konferenci, ki bo v virtualni obliki potekala še jutri, 18. novembra 2020, sodeluje več kot 200 udeležencev iz Evrope in Združenih držav Amerike. Razprave na panelih se posvečajo aktualnim vprašanjem evropske in evroatlantske varnosti s poudarkom na transatlantskem sodelovanju, Severnoatlantskem zavezništvu, evropski strateški avtonomiji, Zahodnem Balkanu, državah Vzhodnega partnerstva, varnosti v povezavi s podnebnimi spremembami ter odnosom z Rusijo in Kitajsko.