Skoči do osrednje vsebine

Na globalni konferenci OECD Vlada po šoku tudi o prihodnosti dela v javnem sektorju

V okviru programa globalne konference Vlada po šoku (Government after shock) je v sredo, 18. novembra 2020, v panelu Prihodnost zaposlitve v javnem sektorju (The Future of Public Employment) kot govorec nastopil generalni direktor Direktorata za javni sektor na Ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar.
Slika zaslona – 5 udeležencev spletne razprave, med njimi generalni direktor Peter Pogačar

Udeleženci panela o prihodnosti dela po epidemiji | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Razprava se je osredotočala na področje dela v javnem sektorju, ki je v času pandemije postalo bolj negotovo kot kdaj koli prej, saj gre za zagotavljanje nujnih storitev v izrednih razmerah, hkrati pa so se milijoni javnih uslužbencev preusmerili v delo na daljavo ali pa so svoje delo povsem prilagodili in ga se usmerili tja, kjer se kažejo potrebe zaradi krize. Govorci so iskali odgovore na vprašanje, kako bo nova resničnost oblikovala prihodnost zaposlitev v javnem sektorju.

Kot je v uvodu dejal generalni direktor Direktorata za javni sektor na Ministrstvu za javno upravo Peter Pogačar, se je že v prvem valu epidemije pokazalo, da je javni sektor okreten in odziven. Po eni strani je prav javni sektor zagotavljal državljanom nujne storitve, po drugi strani pa je velik del zaposlenih zaradi epidemiološke situacije pričel delati od doma, s čimer so posebej prišle do izraza digitalne veščine. "Ugotavljali smo, da je delo na domu lahko enako učinkovito, kot delo v pisarni, pri čemer pa je narava dela razumljivo drugačna tako z vidika zaposlenega, kot z vidika vodje. Spremenjena narava dela na osnovi digitalne tehnologije pomeni stalno učenje, hitro odzivnost, inovativnost in prilagodljivost. To pa je tudi izziv za različne generacije v javnem sektorju." je dejal Pogačar. 

Kot enega temeljnih izzivov za prihodnost je Pogačar izpostavil prednosti dela na daljavo, ki se kažejo zdaj, v času krize. Po njegovih besedah je ključno, da se pri razumevanju dela ne bomo vračali nazaj, v čas pred epidemijo. V tej zvezi je izjemnega pomena tudi to, da se spremeni kultura vodenja. "Vse je v ljudeh. Vodje morajo zaupati zaposlenim, z njimi intenzivno komunicirati in jim zagotavljati takšne informacije, da se zaposleni čutijo del ekipe."

Druge sodelujoče gostje v panelu so bile: Mary Wiley-Smith, namestnica komisarja za javne službe, Avstralija, Marian O’Sullivan, generalna direktorica Inštituta za javno upravo, Irska in Rosa Pavanelli, generalna sekretarka svetovne zveze sindikatov javnih storitev (Public Services International).

Video posnetek panela (posnetek je v angleškem jeziku)

Več o dogodku Vlada po šoku