Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Ministrstva v pripravo na množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus

"Glede na stanje epidemije in posvet na ravni EU so pristojna ministrstva danes dobila nalogo, da najpozneje do 5. decembra pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus ter vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje," je na Twitterju zapisal premier Janez Janša.
Predsednik vlade Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Z množičnim testiranjem so prvi v Evropi začeli na Slovaškem v začetku novembra, in sicer z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let. Testirali sta se dve tretjini ljudi, pozitiven je bil odstotek testov. Novo testiranje pa naj bi se začelo 2. decembra. Množičnega testiranja si vsaj za del prebivalstva želi tudi avstrijska vlada.

Na Južnem Tirolskem pa so prav danes začeli množično testiranje prebivalcev na novi koronavirus. Italijanski mediji poročajo o dolgih vrstah pred mesti za odvzem vzorca. Do 10. ure se je testiralo več kot 24.000 ljudi, na novi koronavirus jih je bilo pozitivnih skoraj 600. Prostovoljno množično testiranje okoli dveh tretjin oziroma 350.000 prebivalcev te pokrajine naj bi potekalo do nedelje. Testiranje s hitrimi antigenskimi testi je brezplačno, udeležijo pa se ga lahko vsi od petega leta starosti, o čemer je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.