Skoči do osrednje vsebine

Domovi čakajo na navodila glede izvajanja hitrih testov

Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek, izredni profesor Robert Masten iz Oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter vladni govorec Jelko Kacin.

Skupno je bilo v domovih za starejše včeraj na novo okuženih 53 stanovalcev. Število aktivno okuženih zdaj znaša že 2531. Med zaposlenimi je bilo včeraj na novo okuženih še 26 oseb, število aktivno okuženih je doseglo 948. Največji porast okužb pri stanovalcih je bilo zaznati v DSO Kočevje, sedem, DSO Lendava, deset, in v posebnem zavodu Dom Lukavci, kjer so imeli kar 21 novih okužb. Pozitivne novice pa prihajajo iz treh domov. Iz DSO Podbrdo, posebna enota Petrovo Brdo, poročajo o 73 ozdravljenih stanovalcih, iz DSO Nova Gorica o 39 ozdravljenih, iz DSO Grosuplje pa o 11 ozdravljenih stanovalcih.

Silva Košnjek je opis njihove izkušnje spopadanja z virusom začela s pojavom prve okužbe v domu 28. septembra. Vzrok je bila vrnitev na novi koronavirus pozitivne stanovalke iz bolnišnice. Virus se je v 14 dneh zelo hitro razširil na druge stanovalce in 16. oktobra so v domu zaznali že 33 na novi koronavirus pozitivnih oskrbovancev. Krizni načrt, ki je bil narejen po spomladanski izkušnji prvega vala, tako v tistem trenutku ni več zadoščal. 17. in 18. oktobra so za vzpostavitev rdeče cone pripravili telovadnico bližnje osnovne šole in vanjo premestili več kot 30 stanovalcev. S temi številkami so tudi dosegli vrh drugega vala v njihovem domu, saj se je nato število pozitivnih več tednov ves čas zmanjševalo. Prišli so že na nekaj več kot deset pozitivnih, a se je pretekli teden število okužb spet začelo počasi povečevati. Tokrat se je okužba v domu pojavila pri zaposlenih. Košnjek trdi, da je kljub zaščitni opremi nemogoče popolnoma preprečiti, da bi se kdo od zaposlenih okužil. Zaposleni delajo po 13 ur na dan, potem so en dan prosti, nato so spet več dni v službi. Zunanjih obiskov ni, razen v izjemnih primerih. Testiranja izvajajo sami, saj imajo lastno zdravstveno ambulanto. Testirajo vse zaposlene, in sicer s PCR testi. Čakajo na navodila Ministrstva za zdravje za izvajanje hitrih testov.

Robert Masten je spregovoril o položaju starejše populacije, ki biva sama oziroma v krogu razširjene družine. 

Psiholog je zatrdil, da nas življenje prav vsak dan, do zadnjega, poziva k odgovoru na vprašanje: »Kaj je vredno?« Marsikdo bo prepoznal globino življenjske modrosti našega alpinista, ki je zapisal: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« Brez jasne in poglobljene izbire, za kaj se je v življenju vredno odločiti in potruditi, nobena pot ni možna. Možna je, ampak zakaj bi se človek podal in vztrajal na težki poti, če v njej ne vidi globljega osebnega smisla? Zato po Mastenovem mnenju na osmišljeni poti tudi vsakodnevne težave in banalnosti postanejo znosnejše. Lažje je prepoznati, katerim stvarem se lahko brez škode odpovemo. Ko se človek poda na osmišljene poti, vedno najde tudi sopotnike, ki si z njim delijo razloge za svojo pot, je zaključil svoj nagovor današnji drugi gost.

 

 

 

Dr. Robert Masten

Dr. Robert Masten | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 3