Skoči do osrednje vsebine

Virus še vedno močno razširjen v naši družbi

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali vodja regijskega teama območne enote Civilne zaščite Koper za področje domov starejših občanov (DSO) Gabrijela Valenčič, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan ter vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin.

Vladni govorec Kacin je najprej predstavil epidemiološke podatke. Včeraj sta bila ob opravljenih 5596 testih potrjena 1302 pozitivna primera. Delež pozitivnih testov je znašal 23,27 odstotka, kar je nekoliko manj kot pretekle dni, a še vedno kaže na to, da je virus močno razširjen v naši družbi, da se epidemija še ne umirja in da se število okužb še vedno znižuje (pre)počasi. Virus je po besedah Kacina razširjen po vsej državi s številnimi žarišči.

Nadaljujejo se tudi vdori virusa v domove za starejše občane, kar vpliva na visoko število bolnih in hudo bolnih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Na žalost gre za skupino oseb, ki je res najbolj ranljiva, posledično pa je pri tej skupini višja tudi smrtnost, je poudaril Kacin. Poudaril je, da se mora prav vsak med nami v trenutnih razmerah obnašati, kot da je okužen. Velika večina vdorov virusa v domove za starejše, v bolnišnice, pa tudi v delovne organizacije je namreč posledica vnosa virusa s strani asimptomatskih bolnikov. Zaščita nosa in ust, redno razkuževanje rok in ohranjanje medsebojne razdalje naj bodo še naprej naša stalnica, saj so trenutno edini način za preprečevanje okužb, ki ga imamo.

Predstavnika civilne zaščite, Srečko Šestan in Gabrijela Valenčič, sta v nadaljevanju predstavila vključevanje prostovoljcev in predstavnikov civilne zaščite v delo v domovih za starejše občane. Domove pestijo težave na treh področjih, pomanjkanje zdravstvenih in drugih strokovnih kadrov, pomanjkanje zaščitne opreme ter neustrezni pogoji za vzpostavitev t. i. rdečih con.

Srečko Šestan

Srečko Šestan | Avtor: Danijel Novakovič/STA

1 / 3