Skoči do osrednje vsebine

48 let od sprejetja mednarodne konvencije za zaščito najbolj izjemnih svetovnih spomenikov in spomeniških območij, ki pripadajo človeštvu

Konvencija o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine je bila sprejeta na srečanju generalne konference UNESCO 16. novembra 1972. Ideje po oblikovanju mednarodnega pravnega instrumenta za zaščito dediščine so se pojavile po svetovnih vojnah, nastanku konvencije v sedanji obliki pa je botrovalo gibanje po zaščiti templjev v kraju Abu Simbel, zakladov starodavne egipčanske civilizacije v dolini reke Nil.
Unescov priročnik

Svetovna dediščina v rokah mladih | Avtor: UNESCO

Veliki mednarodni kampanji pod vodstvom UNESCO se je pridružilo okrog 50 držav, pomen solidarnosti in skupne odgovornosti za ohranjanje izjemnih spomeniških območij pa je nadgradila konvencija, ki je nastala v sodelovanju z Mednarodnim svetom za spomenike in spomeniška območja ICOMOS in Mednarodno zvezo za ohranjanje narave IUCN.

Slovenija ima na Seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine, ki združuje območja kulturne in naravne dediščine, skupaj štiri vpise.

Dediščina živega srebra v Idriji skupaj s španskim Almadénon predstavlja dediščino dveh največjih rudnikov živega srebra, povezanih v medcelinsko trgovino ter gospodarsko, industrijsko, kulturno izmenjavo med Evropo in Ameriko. Dve skupini prazgodovinskih kolišč na Igu na Ljubljanskem Barju v seriji 111 izbranih arheoloških območij pričajo o prvih poljedelskih kulturah, ki so se razvile na območju okoli Alp med 5000 in 500 let pred našim štetjem. V uradnem postopku je predlog nominacije izbranih stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Center za svetovno dediščino v vlogi skrbnika konvencije, ki ima kar 194 držav pogodbenic, posebno pozornost posveča ohranjanju stanja spomeniških območij in spodbuja mednarodno sodelovanje, v zadnjem času še posebej pri obnovah območij kot posledic vojaških konfliktov ali naravnih katastrof. Tudi pandemije je močno prizadela območja svetovne dediščine, njihove upravljavce in lokalne skupnosti, ustavitev turističnih tokov in upad lokalnih ekonomij so povzročili daljnosežne posledice.

V skladu s poslanstvom Organizacije je posebna pozornost namenjena izobraževanju in vzgoji mladih. Priročnik Svetovna dediščina v rokah mladih: poznam, cenim in ukrepam je končno dobil tudi slovensko različico, ki jo je pod pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravil Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Komplet učnega gradiva za učitelje obsega navodila za uporabo kompleta in opis izobraževalnih pristopov k svetovni dediščini. Sledijo učna poglavja o Konvenciji o varstvu svetovne kulturne in naravne dediščine, Svetovna dediščina in identiteta, Svetovna dediščina in turizem, Svetovna dediščina in okolje ter Svetovna dediščina in kultura miru. V vsakem poglavju so predlogi vaj z delovnimi listi. K 26 učnim karticam, ki dopolnjujejo vaje v priročniku so bile dodane še štiri kartice območij svetovne dediščine v Sloveniji, dopolnjena je bila vsebina vaj. Priročnik je natisnjen v 150 izvodih s 30 učnimi karticami v zaščitni mapi. Posamezni izvodi bodo razposlani 107 slovenskim osnovnim in srednjim šolam v mreži UNESCO pridruženih šol (ASPnet) ter drugim izobraževalnim ustanovam in knjižnicam v Sloveniji po predhodnem dogovoru z Uradom za UNESCO. Gradivo v digitalni obliki pa je na voljo na posebni spletni strani UNESCO.

Ob 75. letnici Organizacije združenih narodov in njene specializirane agencije za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO, izpostavljamo konvencije in programe, za katere v imenu Republike Slovenije skrbimo na Direktoratu za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo.