Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 2. decembra 2020.

Epidemija in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo 30. 11. 2020 opravljenih 5.868 testiranj in potrjenih 1.292 novih okužb s COVID-19. Delež pozitivnih je 22,02 odstoten, kar je manj kot dan prej (22,66). V bolnišnicah zdravijo 1.299 oseb, od tega je 209 bolnikov na intenzivni negi, 81 oseb je bilo odpuščenih. Za posledicami COVID-19 je umrlo 55 oseb, od marca skupaj že 1.490.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 1. 12. 2020 vključenih 1.560 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 431 pripadnikov humanitarnih organizacij.

2.poročilo o izvedenih aktivnostih / ključni poudarki

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih nivojih. S predstavniki Slovenske vojske je usklajeval izdajo ogrevanega šotora členarja za Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Regijski in občinski štabi CZ delujejo v operativni sestavi, spremljajo razmere v regijah oziroma občinah ter skrbijo za redno dnevno komunikacijo z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. 

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci opravljajo terenske obhode in preverjajo spoštovanje ukrepov na javnih površinah. Občine sodelujejo pri koordinaciji razporejanja prostovoljcev, pomagajo pri oskrbi ranljivih skupin, občanom nudijo informacije po telefonu in elektronski pošti ter spremljajo razmere v domovih za starejše občane, socialno-varstvenih zavodih, bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Vzpostavljene imajo telefonske številke za nudenje psihosocialne pomoči. Za socialno ogrožene učence in dijake zagotavljajo delitev in dostavo brezplačnih kosil ter varstvo za otroke staršev, ki opravljajo nujne poklice. Gasilske enote širšega pomena po potrebi razkužujejo objekte v javni rabi.

Na ministrstvih izvajajo naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti ter vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Delo in aktivnosti so organizirani tako, da lahko zaposleni v čim večjem številu delajo od doma. Na ministrstvih odgovarjajo na vprašanja glede izvajanje določil odlokov v njihovi pristojnosti, pristojne inšpekcijske službe vršijo nadzor, zlasti nad izvajanjem predpisanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.35 je bila na odseku hitre ceste H4 med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi sunkov burje, ki dosega hitrosti do 100 kilometrov na uro, uvedena zapora prometa 1. stopnje. Zapora velja za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 14.53 so reševalci postaje Gorsko reševalne službe (GRS) Kamnik s pomočjo vrvne tehnike v dolino varno pospremili nepoškodovano planinko, ki je zašla z označene planinske poti pri sestopu s Kriške gore v občini Kamnik, ker si zaradi spolzkega terena ni upala sama nadaljevati poti. Posredovali so tudi policisti policijske postaje (PP) Kamnik.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 9.22 je v Vagajevi ulici v Ljubljani v podjetju Lavaco d.o.o. lesena deska delavca udarila v glavo, tako, da je le ta izgubil zavest in ni več kazal znakov življenja. Sodelavci so mu nudili prvo pomoč z oživljanjem do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so ponesrečenca oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Novo mesto

Ob 11.38 je helikopter Slovenske vojske (SV) skupaj z dežurno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku poletel na prevoz obolele osebe iz Črnomlja v UKC Ljubljana, vendar prevoza zaradi slabih vremenskih razmer ni bilo mogoče izvesti. Obolelo osebo so zato z reševalnim vozilom prepeljali v SB Novo mesto.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.31 sta v Drtiji v občini Moravče trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanim do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje ter posuli absorbent po izteklih tekočinah. Reševalci NMP Domžale so poškodovani osebi odpeljali v bolnišnico.

Ob 8.39 sta na križišču regionalne ceste v Depali vasi, občina Domžale, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Domžale so opravili preventivni pregled udeležencev v nesreči, ki nadaljnje pomoči niso potrebovali. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Ob 15.57 se je na parkirišču Slovenskih železnic ob Masarykovi cesti v Ljubljani, pri izhodu s parkirišča, osebno vozilo trčilo v zid poslovnega objekta. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, ter odklopili akumulator na vozilu. Lažje poškodovano voznico so oskrbeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 19.04 je na Cesti Ljubljanske Brigade v Ljubljani osebno vozilo izgubilo nadzor in zapeljalo na brežino ob cestišču ter se prevrnil na streho. Ob prihodu gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana je bil voznik iz vozila in nepoškodovan. Gasilci so nudili razsvetljavo, obrnili vozilo na kolesa in odklopili akumulator.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.44 sta na Seidlovi cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pregledali vozili ter nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.32 so v naselju Boračeva, občina Radenci, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Radenci - Boračeva so počakali, da so saje dogorele ter pregledali objekt in okolico. Na kraju je bila tudi dimnikarska služba.

Ob 16.43 je zagorelo ostrešje stanovanjske hiše v Ključarovcih, občina Križevci. Gasilci PGD Ključarovci, Boreci, Kokoriči, Lukavci in Križevci pri Ljutomeru so odprli del strehe ob dimniku in požar pogasili. Ogenj je poškodoval del ostrešja in fasado v velikosti okoli 16 kvadratnih metrov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.03 je v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba med bolnišnico in železniško progo zagorela lesena baraka. Posredovali so gasilci PGD Šempeter in Javni zavod za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica. Pogasili so požar in pogorišče z okolico preverili s termovizijsko kamero. Baraka je uničena.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.23 je na Lešah, občina Prevalje, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Požar, ki je uničil okoli 70 kvadratnih metrov strehe, so pogasili gasilci PGD Prevalje, Mežica in Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem.

Ob 16.30 so na Gozdarski cesti v Mislinji zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Mislinja, ki so zavarovali kraj dogodka, počakali do izgoretja saj in s termovizijsko kamero pregledali dimnik.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.18 so v Trpinčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili goreč kup odpadnega lesa.

Ob 19.07 so ob Poti na Rakovo Jelšo v Ljubljani goreli vrtni lopi. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana – Trnovo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.14 so med naseljema Col in Podkraj v občini Ajdovščina gasilci PGD Col pogasili zapuščeno kurišče.

Izpostava Postojna 

Ob 17.19 je v bližini naselja Trnje, občina Pivka, gorela deponija starega sena, vejevja in drugih naravnih materialov. Gasilci PGD Pivka so požar pogasili, tleče požarišče premetali in ga preventivno obilneje zalili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 15.58 so se v Krimski ulici v Ljubljani v stanovanju nahajale štiri nezavestne osebe, zaradi uhajanja plina skozi kuhinjski napo. Posredovali so reševalci NMP Ljubljana in gasilci GB Ljubljana. Gasilci so z eksplozimetrom izmerili prisotnost plinov, zaprli dovod plina in nadtlačno prezračili stanovanje.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.11 so na Kešetovem v Trbovljah v bloku zaznali neprijeten vonj. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so z detektorjem plinov opravili meritve nevarnih plinov, ki pa niso pokazale povišanih koncentracij.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.40 je bila v Šolski ulici, delu Sejmiške ceste in Gubčeve ulice v Slovenj Gradcu zaradi okvare na vodovodnem sistemu prekinjena oskrba s pitno vodo. Napako so 11.20 odpravili delavci Javnega komunalnega podjetja (JKP) Slovenj Gradec.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.58 so posredovali gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško na Oražnovi ulici v Kostanjevici na Krki, kjer so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem so nudili pomoč onemogli osebi.

Izpostava Celje

Ob 15.09 so na Koroški cesti v Šoštanju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 19.12 so v naselju Novi trg, občina Celje, gasilci PGE Celje iz okvarjenega dvigala večstanovanjskega objekta rešili dve ujeti osebi.

Izpostava Maribor

Ob 14.10 so na Kardeljevi cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba, ki jo je nato sorodnik odpeljal v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.55 so gasilci PGD Ljutomer s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše v Vučji vasi, občina Križevci in nudili pomoč reševalcem NMP Ljutomer pri prenosu poškodovane osebe.

Izpostava Ptuj

Ob 8.51 so v Pršetincih, občina Sv. Tomaž, gasilci PGD Ormož s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in s tem omogočili dostop reševalcem NMP Ormož do onemogle osebe.

Ob 14.45 so v naselju Runeč, občina Ormož, gasilci PGD Ivanjkovci s tehničnim posegom odprli podstrešna vrata na objektu stare šole.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

V sredo bo oblačno. Padavine se bodo od juga razširile na vso Slovenijo, v notranjosti bo snežilo. Na Primorskem bo pihala zmerna do močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -3 do 1, na Primorskem okoli 5 °C.

Ponoči bo oblačno s sneženjem, po nižinah Primorske pa bo deževalo. Do jutra bodo padavine oslabele in zjutraj v večjem delu Slovenije že ponehale. Na Primorskem bo še pihala zmerna burja. Jutranje temperature bodo od -5 do 0, na Goriškem in ob morju od 2 do 5 °C.

V četrtek bo pretežno oblačno. Na vzhodu se bodo občasno še pojavljale manjše padavine, rahel sneg bo predvsem v Pomurju prehajal v rahel dež. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti okoli 0, na Primorskem pa od 6 do 9 °C.

V petek bo pretežno oblačno, na zahodu se bodo popoldne znova začele pojavljati padavine, po nižinah bo deževalo. Ob morju se bo krepil jugo.

V soboto bo v vzhodni polovici Slovenije delno jasno. Drugod bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše v zahodnih krajih. Meja sneženja se bo postopno dvignila do okoli 1500 m. Ob morju bo pihal okrepljen jugo. Topleje bo.

Opozorilo

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo v sredo zvečer in v noči na četrtek na prehodu med Primorsko in notranjostjo Slovenije (Banjška planota, Trnovski gozd, območje okoli Razdrtega, Brkini, ponekod na Ilirskobistriškem) možen pojav poledice in žledu. V četrtek bo poledica možna tudi ponekod na vzhodu Slovenije.

Predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji bo do četrtka zjutraj lahko zapadlo več kot 25 cm snega. Zmerna burja bo gradila snežne zamete.