Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalnih direktorjev za evropske zadeve Slovenije in Francije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik je preko videokonference opravila bilateralne konzultacije z generalnim direktorjem za evropske zadeve v Ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Francoske republike Davidom Cvachom.
med avdio-video konferenco preko računalnika

Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Francijo odlični, strateški in razvejani in da bosta državi nadaljevali s krepitvijo sodelovanja. Zaporedno predsedovanje Slovenije in Francije Svetu Evropske unije v drugi polovici 2021 in prvi polovici 2022 bo odlična priložnost za poglobitev partnerstva med državama in krepitev strateškega dialoga.

Izmenjala sta informacije o ukrepih v obeh državah za zajezitev epidemije covida-19 in poudarila pomen solidarnosti ter skupnih evropskih rešitev pri spopadanju z zdravstveno krizo in njenimi posledicami. Pozornost sta namenila tudi dogovoru o večletnem finančnem okviru in skladu za okrevanje, pri čemer sta izrazila prepričanje, da je njihova pravočasna implementacija ključnega pomena za uspešno premostitev gospodarskih, družbenih in javnofinančnih posledic epidemije.

Generalna direktorica Sušnik je predstavila prednostne naloge Slovenije pri predsedovanju Svetu EU. Pri tem je izpostavila zlasti krepitev odpornosti Unije proti različnim krizam, letni dialog o vladavini prava ter nadaljevanje procesa širitve Unije. Glede slednjega sta sogovornika poudarila pomen nadaljevanja reform v državah Zahodnega Balkana na eni in kredibilne širitvene perspektive EU na drugi strani.

Med temami, ki bodo zaznamovale zaporedni predsedovanji obeh držav, bo tudi Konferenca o prihodnosti Evrope. Uspešna izvedba konference in kakovostna razprava z državljani EU bo ključnega pomena za prihodnost Evrope.

Generalna direktorja Sušnik in Cvach sta izmenjala poglede tudi o drugih aktualnih evropskih temah, med katerimi sta posebno pozornost namenila vprašanju migracijskih tokov in iskanju dogovora o predlogu pakta o migracijah in azilu.