Skoči do osrednje vsebine

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik na konferenci Digitalna preobrazba Evrope, temelječa na vrednotah

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je danes udeležil konference Digitalna preobrazba Evrope, temelječa na vrednotah.
Minister Koritnik sedeč za mizo, pred njim računalnik, v ozadju zastavi

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 3

Konference so se udeležili ministri in državni sekretarji držav članic EU, pristojni za digitalizacijo javne uprave. Razpravljali so o ključnih vidikih digitalne preobrazbe držav, kot so digitalizacija državne uprave, digitalna udeležba in pismenost ter digitalizacija javnih storitev, ki temelji na vrednotah.

Minister Koritnik je v svojem nagovoru izpostavil, da mora biti digitalna preobrazba osnovana na temeljnih demokratičnih in etičnih vrednotah ter vključenosti. Kot je dejal, je izbruh pandemije Covid-19 pokazal pomembnost učinkovite digitalizacije, hkrati pa pokazal na naše pretekle napake in odprl mnoge priložnosti na tem področju. »Predvsem je pomembno, da imajo državljani na voljo preproste, uporabniku prijazne in zaupanja vredne storitve«, je še izpostavil. Dodal je še, da lahko s spodbujanjem inovativnih rešitev ter uporabo modernih tehnologij, kot je umetna inteligenca, izboljšamo življenja vseh nas, tako na področju zdravstva, okolja, energije ter na splošno trajnosti. Na koncu je poudaril, da je za uspešno digitalno preobrazbo pomembno vlaganje ne samo v tehnologijo temveč tudi v ljudi in njihove spretnosti. »Verjamem, da mora imeti vsak državljan Evropske unije priložnost za aktivno sodelovanje v naši skupnosti, tako na lokalni, nacionalni, globalni ali spletni ravni. Nihče ne sme zaostati«, je še dodal minister.

Na dogodku so ministri podpisali skupno Berlinsko deklaracijo, pobudo nemškega zveznega ministrstva za notranje zadeve, gradbeništvo in skupnost. Namen Berlinske deklaracije je prispevati k digitalni preobrazbi, ki temelji na vrednotah, z obravnavanjem in končno krepitvijo digitalne participacije in vključenosti.

Današnja konferenca je bila tudi priložnost za uradni začetek delovanja portala Your Europe. Gre za uresničevanje zahteve EU Uredbe o vzpostavitvi enotnega digitalnega portala (Uredba SDG, angl. Single Digital Gateway). Prek portala Your Europe bodo vsem evropskim državljanom in podjetjem na nacionalnih portalih dostopne vse informacije glede spodbujanja mobilnosti državljanov in podjetij na enotnem notranjem trgu.