Skoči do osrednje vsebine

Strokovni posvet »Delovanje civilne družbe, gospodarstva in akademske sfere v času pandemije covid–19«

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Strokovni posvet na temo »Delovanje civilne družbe, gospodarstva in akademske sfere v času pandemije covid–19«, je potekal virtualno, 9. decembra 2020.

Kot uvodničarji so nastopili veleposlanik mag. Iztok Grmek, generalni direktor za gospodarsko diplomacijo v Ministrstvu za zunanje zadeve, mag. Branislav Rajić, poslanec in predsednik Odbora za gospodarstvo v Državnem zboru Republike Slovenije ter Robert Rakar, predsednik Gospodarske zbornice Primorske. Vsi so posebej poudarili delovanje in sinergijo med projekti, ki jih v jadransko-jonskem prostoru izvajajo mesta, zbornice in univerze. S tem se ustvarjajo regijski centri razvoja, krepi znanost in izmenjujejo dobre prakse. Slovenija, ki je med bolj prodornimi deli jadransko-jonske regije, ima velike pomorske, logistične in znanstvene potenciale, ki se kažejo v različnih projektih. Pri tem igra pomembno vlogo gospodarska diplomacija, ki je vedno bolj učinkovit, vsebinski in funkcionalen servis gospodarstva.

V osrednjem delu posveta so predstavniki vseh treh združenj govorili o povezovanju njihovih aktivnosti in odzivnosti na krizne razmere ter poudarili pomen regijskega ter medsektorskega povezovanja. To je velikega pomena za premagovanje kriznih razmer, še posebej v sektorjih, kot je turizem. Rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar, predsednica zveze UniAdrion, je poudarila pomen sinergije med akademskimi dosežki in njihovim prenosom v gospodarstvo ter razvoj mest, kot nosilce regijskega razvoja.

Na okrogli mizi, ki je potekala v so-organizaciji slovenskega predsedstva Jadransko-jonske pobude, Zveze gospodarskih zbornic, Zveze mest, Zveze univerz UniAdrion ter Stalnega sekretariata pobude, je sodelovalo 30 udeležencev iz držav članic Jadransko-jonske pobude.