Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Raščan na primopredaji predsedovanja Svetu EU Portugalski na področju razvojnega sodelovanja

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je udeležil primopredajne delavnice tria predsedujočih Svetu EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za razvojno sodelovanje. Delavnica je potekala preko avdio-video konference skupaj s portugalskim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve in sodelovanje Franciscom Andréjem in nemškim državnim sekretarjem na Zveznem ministrstvu za gospodarsko sodelovanje in razvoj Martinom Jägrom.
med avdio-video konferenco

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Udeleženci so na primopredajni delavnici najprej pregledali dosežke nemškega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter program dela aktualnega portugalskega predsedstva.

V nadaljevnaju so izmenjali mnenja o stanju pogajanj o novem sporazumu med EU in državami Afrike, Karibov in Pacifika (t.i. Post-Cotonoujskem sporazumu), predlogu uredbe o vzpostavitvi Instrumenta za sosedstvo ter razvojno in mednarodno sodelovanje (Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument – NDICI) ter o prihodnji finančni arhitekturi EU za razvoj.

V razpravi so se dotaknili tudi vprašanja odpisa dolgov zlasti afriškim državam, ki so se že pred pandemijo covida-19 soočale z velikim bremenom odplačevanja dolgov, ter partnerstva med EU in Afriko, ki predstavlja eno od pomembnih prioritet tria predsedujočih.