Skoči do osrednje vsebine

Program predsedovanja Slovenije navdušil evropsko komisarko Mariyo Gabriel

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je včeraj na virtualnem srečanju srečala z evropsko komisarko za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariyo Gabriel.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je včeraj na virtualnem srečanju srečala z evropsko komisarko za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariyo Gabriel. Predstavila je osrednje teme prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021 na področjih znanosti, izobraževanja, mladine in športa. Kot prioritete našega ministrstva je navedla naslednje: digitalna transformacija, vključno z umetno inteligenco, nova vizija izobraževanja, zeleni prehod in vključujoče ter učinkovito upravljanje.

Komisarka je bila navdušena nad ambicioznim in vsebinsko zahtevnim programom Slovenije, ki smo ga na ministrstvu pripravljali zadnji dve leti.

Naši ključni cilji predsedovanja bodo:

  • učinkovito in vključujoče upravljanje Evropskega raziskovalnega prostora;
  • nova vizija izobraževanja, ki bo umestila novodobne kompetence in veščine;
  • spodbujanje sinergij med znanostjo in visokim šolstvom;
  • vzpostavitev Evropskega modela športa, ki bo prinesel več enakopravnosti, solidarnosti, spoštovanja pravic in svoboščin športnikov, fair play-a in višjo avtonomijo športa ter
  • spodbujanje mobilnosti in vzpostavitev državljanskih prostorov mladih.

Na sestanku sta tako ministrica kot komisarka poudarili pomembnost sodelovanje z državami Zahodnega Balkana ter spodbujanje enakosti spolov na vseh področjih. Ob koncu srečanja je ministrica poudarila, da je uspešen sestanek z evropsko komisarko Mariyo Gabriel odraz dobrega sodelovanja Slovenije s ključnimi deležniki na evropski ravni, tako v okviru tria kot Evropsko komisijo. »Menim, da je najino sodelovanje odličen obet za zahtevno delo, ki nas čaka v drugi polovici leta 2021,« je še dejala ministrica.

Ministrica je danes nadaljevala sodelovanje z Evropskimi institucijami in se srečala s predsednikom Odbora za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) v Evropskem Parlamentu Cristianom - Silviuem Bușoiem ter mu predstavila prioritete predsedovanja Slovenija Svetu EU na področju znanosti. Sodelovanje Slovenije z Evropskim parlamentom je pomembno, ker se predvideva sprejetje zakonodajnih aktov Evropskih institucionaliziranih partnerstev. Osrednje teme na področju znanosti bodo prenova Evropskega raziskovalnega prostora, Evropska partnerstva in mednarodno sodelovanje, s poudarkom na sodelovanju z državami Zahodnega Balkana.

V ponedeljek, 25. januarja 2021, se bo ministrica prof. dr. Kustec virtualno srečala še s predsednico Odbora za kulturo in izobraževanje Sabino Verhayen.