Skoči do osrednje vsebine

Podlaga sklepu ministrstva za zdravje o obveznem testiranju je zakon o nalezljivih boleznih

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, in Anton Gradišek iz Instituta "Jožef Stefan".

V Sloveniji so v četrtek ob 11.149 hitrih in PCR-testih potrdili 1439 okužb z novim koronavirusom. Opravljenih je bilo 4872 PCR-testov, pozitivnih jih je bilo 1115 oziroma 22,9 odstotka. Od 6277 hitrih testov je bilo pozitivnih 324 oziroma 5,2 odstotka.

Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1140 covidnih bolnikov, to je 19 manj kot v sredo, od tega 185 intenzivno nego. Umrlo je 25 covidnih bolnikov, 21 v bolnišnicah in 4 v domovih. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih 7 dneh znaša 1.220.

Glede na število novih pozitivnih primerov so včeraj izstopale naslednje občine: Koper 60, Nova Gorica 42, Ajdovščina 41, Kranj 41, Brežice 21, Celje 24, Domžale 31, Hrastnik 35, Ljubljana 119, Maribor 55.

Eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako pri Svetovni zdravstveni organizaciji, Evropskem centru za nalezljive bolezni in tudi slovenske strokovne inštitucije je testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred začetkom pouka in potem periodično vsaj enkrat na teden, je poudarila Petričeva.

Testiranje bo potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole. Za tak bolj fleksibilen način organizacije testiranja se je v definiranem protokolu odločilo tudi ministrstvo za zdravje. Okoliščine se na lokalni ravni zelo razlikujejo in je nekje bolj primerno, da se testiranje izvede v zdravstvenem domu, drugje pa se lahko organizira v šoli ali v dogovoru z lokalno skupnostjo na zato posebej določenem prostoru.

Zdravstveni domovi so koordinator testiranja na območju, ki ga pokrivajo, pri tem pa lahko k sodelovanju povabijo tudi koncesionarje. Tam, kjer bo število potrebnih testiranj preveliko ali gre za zelo oddaljene šole oziroma vrtce, bo ministrstvo zagotovilo sodelovanje pooblaščenih mobilnih enot. Šole in zdravstveni domovi se bodo tudi dogovorili, kako naj zaposleni prihajajo na testiranje. 

Ministrstvo je včeraj obveščalo o testiranju tudi župane. Za posredovanje informacij bodo na voljo tudi območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, njihovi kontakti pa bodo objavljeni na spletni strani ministrstva.

Okužena oseba virus širi tako, da kiha, kašlja ali govori je opozoril Gradišek. Maska, ki pokriva nos in usta, deluje kot bariera, da se kapljic ne širi v okolje. To je pomembno pri asimptomatskih bolnikih, ki nimajo simptomov bolezni, a virus vseeno lahko trosijo naokoli. Maska lahko deluje obratno, tudi kot filter dela delcev iz zraka, ki ga dihamo in tako ščiti tudi nas. 

Mask je več vrst. Lahko pokrivajo cel obraz, kot plinska maska, ki jo uporabljajo gasilci. Te maske filtirajo prašne in plinske delce. Polobrazne maske, ki jim pravijo tudi respiratorji, v Evropi srečamo pod imenom FFP. Tesno pokrivajo del obraza, kjer sta nos in usta in so namenjene filtraciji zraka. Obstajata dva pomembnejša tipa teh mask. FFP2, ki imajo filter, ki filtrira 94 odstotkov drobnih delcev. FFP3 pa filtrirajo 99 odstotkov delcev iz zraka. V trgovinah zasledimo tudi maske tipov N95 in KN95. Gre za ameriški in kitajski standard in te maske so približno takšne kot FFP2.

 

Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje

Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje | Avtor: Anže Malovrh, STA

1 / 2