Skoči do osrednje vsebine

Objavljen januarski Pregled javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za celotno leto 2020. Državni proračun je po predhodnih podatkih lani zabeležil približno 9,08 milijarde evrov prihodkov oziroma 10,4 % manj kot leta 2019, odhodki pa so se zvišali za 26,8 % na približno 12,57 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je po predhodnih podatkih lani tako dosegel nekaj manj kot 3,49 milijarde evrov, kar je v večji meri posledica zmanjšane gospodarske aktivnosti zaradi epidemije COVID-19 in sprejemanja ukrepov za blaženje njenih posledic.
Na kupu ležijo različni bankovci in kovanci

Denar | Avtor: Ministrstvo za finance

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, od začetka leta 2020 pa lahko podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje. 

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. 

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je lani po predhodnih podatkih zabeležila približno 18,53 milijarde evrov prihodkov in okoli 22,07 milijarde evrov odhodkov.