Skoči do osrednje vsebine

Na ministrskem srečanju tria držav o evropski obrambi

V okviru portugalskega predsedovanja Svetu EU je danes potekala prva avdio-video konferenca treh ministrov za obrambo EU - Portugalske, Nemčije in Slovenije, namenjena oceni razvoja evropske obrambne politike. Na konferenci s portugalskim ministrom Joãom Gomesom Cravinho in nemško ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer je sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret.

»Zavezani skupnemu cilju, da okrepimo sposobnosti EU za ukrepanje, izvajamo konkretne korake v smeri razvoja našega glavnega projekta - Strateškega kompasa,« so danes poudarili najvišji predstavniki obrambnih ministrstev treh držav in dodali, da »naše aktivnosti temeljijo na skupnih interesih, ki smo jih prepoznali tudi v podrobni analizi današnjega in jutrišnjega sveta.«

Ministra João Gomes Cravinho in Annegret Kramp-Karrenbauer ter državni sekretar Uroš Lampret so pred neformalnim zasedanjem obrambnih ministrov, ki bo 2. in 3. marca, razpravljali o razvoju dogodkov v povezavi s Strateškim kompasom ter o strategiji EU glede pomorske varnosti in čezatlantskih odnosov na področju varnosti in obrambe.

Govorili so o pomenu nadaljevanja dialoga o Strateškem kompasu, ki temelji na analizi groženj EU kot skupnem pogledu na razmere v svetu in daje EU podlago za dolgoročno planiranje, hkrati pa so opredelili konkretne korake za uspešno nadaljevanje dialoga in za zagotovitev sodelovanja vseh držav članic EU v njem.

Potem ko je Svet EU sprejel koncept Koordinirane pomorske prisotnosti (Coordinated Maritime Presences – CMP), so na današnjem ministrskem srečanju govorili o možnih konkretnih ukrepih, da bi to pobudo učinkovito operacionalizirali v Gvinejskem zalivu kot posebnem območju pomorskega interesa EU.

Obrambni ministri trojke so v povezavi s čezatlantskimi odnosi govorili o najpomembnejših temah, ki bi jih morala EU v pripravah na naslednje neformalno srečanje obrambnih ministrov v Lizboni obravnavati z novo ameriško administracijo. Razpravljali so tudi o ukrepih za operacionalizacijo novega Evropskega mirovnega sklada, ki predstavlja finančni mehanizem za nadgradnjo financiranja skupnih stroškov vojaških operacij in elementov razvoja zmogljivosti v podporo varnosti in obrambe v tretjih državah.

To je bilo prvo srečanje tria obrambnih ministrov med portugalskim predsedovanjem Svetu EU, s katero nadaljujemo prakso rednih stikov med državami članicami tria, Nemčije, Portugalske in Slovenije. Zadnje srečanje ministrov tria je bilo 10. decembra lani.

Na konferenci s portugalskim ministrom Joãom Gomesom Cravinho in nemško ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer je sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret.

Na konferenci s portugalskim ministrom Joãom Gomesom Cravinho in nemško ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer je sodeloval državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret. | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS