Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Ukrepe sproščanja ne vežemo več na regijsko sproščanje

Predsednik vlade Janez Janša je danes skupaj s podpredsednikoma Matejem Toninom in Zdravkom Počivalškom na novinarski konferenci, ki je potekala na Brdu pri Kranju, spregovoril o situaciji v zvezi s koronavirusom.

"Vlada je včeraj in danes ponovno kot vsak teden ocenjevala epidemiološko situacijo v državi, učinkovitost sprejetih ukrepov predvsem pa prognoze za naprej. Ugotovili smo, da je situacija z epidemijo v Sloveniji še vedno resna. Na zemljevidu, kje smo v Evropi po številu okužb na 100.000 prebivalcev, če to vzamemo kot kriterij v zadnjem tednu, smo še vedno v vrhu. Tako kot drugod po Evropi, tudi pri nas obstaja dilema glede na razširjenosti novih verzij koronaviursa, ki so bolj kužne in se širijo hitreje, ena od teh dveh verzij je tudi uradno odkrita in vpliva na sam potek epidemije, v konkretnem primeru v zadnjem času pa zmanjšuje pozitivne trende, ki so bili pred tednom dni že mogoče bolj izraziti v prognozah," je uvodoma dejal predsednik vlade. "Kar se je bistveno spremenilo glede na situacijo pred nekaj tedni, pa je, da se je razlika v razširjenosti virusa po slovenskih statističnih regijah zelo znižala," je dejal premier in dodal, da smo še pred časom imeli velike razlike v številu okužb v povprečju 14 dni ali 7 dni med regijami. "Razmere so bile tudi 1:3 ali celo več, sedaj pa je teh razlik zelo malo oziroma so majhne in to je tudi glavni razlog poleg tega, da se je cela država kljub temu, da smo še vedno v rdeči barvi, kar se tiče semaforja sproščanja, bolj približala oranžni kot pa črni," je povedal Janez Janša in dodal, da sta oba ta dva elementa pripeljala do odločitve, da ukrepe sproščanja v tem času ne vežemo več na regijsko sproščanje.

"Spremembe, ki so bile sprejete ali ki še bodo sprejete ta teden glede na veljavnost posamičnih odlokov, se bodo nanašale na celotno državo," je povedal predsednik vlade in dodal, da to v praksi pomeni, da bo prva triada osnovnih šol fizično možna ob pogojih kot so veljali že doslej za rdeče regije po celotni državi. "Enako bo veljalo za predšolsko vzgojo in tudi za vsa tista sproščanja, ki so bila v gospodarski in storitveni dejavnosti možna zgolj v rdečih regijah. Skratka ni več črnih in rdečih regij, celotna država je v rdečem območju in smo bližje oranžni barvi kot črni, to pa nam omogoča večjo fleksibilnost, kljub bojazni in tveganju glede razširjenosti novih verzij koronavirusa, zaradi katerega številne države po Evropi ukrepe zaostrujejo, čeprav imajo boljšo epidemiološko sliko," je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Nadaljeval je, da bo zvečer potekal poseben sestanek s predstavniki gospodarstva, "kjer se bomo pogovarjali o možnem manevrskem prostoru za sproščanje dejavnosti ob predhodnem testiranju, kar se trenutno po celotni Evropi kaže kot nišna možnost, ki omogoča bolj normalno opravljanje posamičnih dejavnosti oziroma omogoča milejše ukrepe kot je potrebno." "Obžalujemo, da se v Sloveniji skuša ravno ta ukrep, ki omogoča določeno sproščanje, diskreditira, brez da bi se delala realna primerjava o uporabi tega istega ukrepa z drugimi državami, kjer se to že učinkovito uporablja," je še povedal premier Janez Janša.

"Včeraj je imela koalicija tudi sestanek, kjer smo zelo podrobno ocenili naše delo v preteklem letu, tako vse tisto, kar je bil narejeno, kot vse tisto, kjer predvsem zaradi epidemiološke situacije niti ni bilo mogoče niti začeti glede na zaveze v koalicijski pogodbi in na podlagi razprav bodo organi vseh treh koalicijskih strank do nekje 15. februarja situacijo analizirali, potem pa se bo sestanek nadaljeval in se dogovorili za morebitno izostritev prioritet v prihodnje," je v povezavi z včerajšnjim koalicijskim sestankom navedel predsednik vlade.

Spregovoril je tudi o konstruktivni nezaupnici, ki so jo opozicijske stranke napovedale včeraj. "Tako imenovana konstruktivna oziroma destruktivna nezaupnica, ki se napoveduje od aprila lanskega leta, po našem mnenju ne sme zavirati dela vlade in koalicije, ker bi to bilo neodgovorno," je komentiral premier. Dodal je, da "razumemo, da morajo tisti, ki so se zaplezali, ta postopek končati." "V situaciji, kakršna je nastala, je na nek način tudi prav, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič in da tudi po tem glasovanju, ki, kar se tiče želja predlagateljev ne bo uspešno, Slovenija bo pa še vedno imela iste probleme. Še vedno bomo sredi epidemije in še vedno tudi v situaciji, ko bi bilo treba dejansko združiti moči in s temi združenimi močmi skupaj pripraviti izhodno strategijo iz tega epidemiološkega časa, ki si ga ni nihče želel in ki je bistveno zavrl marsikaj, kar smo načrtovali, da bomo storili v preteklem letu oziroma preteklem obdobju," je navedel predsednik vlade in izpostavil, da se je zato koalicija odločili, da predlog, ki smo ga dali konec lanskega maja, ko smo povabili k sodelovanju vse parlamentarne stranke, vključno z možnostjo usklajevanja ključnih sistemskih in zakonskih rešitev brez tega, da bi opozicijske stranke prevzemale kakršnekoli obveznosti vnaprej, ponovimo. "V začetku prihodnjega tedna bodo vsi predsedniki in predsednice parlamentarnih strank formalno dobili deloma noveliran predlog iz konca maja preteklega leta," je povedal predsednik vlade Janez Janša. Ob tem je tudi izpostavil, da ne želimo, da se kakorkoli čas zapravlja. "Slovenijo v drugi polovici leta čaka izjemno odgovoren in pomemben projekt, to je vodenje Sveta EU. Kakršnakoli nestabilnost ne samo v času izvajanja tega projekta in v času priprav nanj, ki jih je vse več in ki so vse bolj urgentne, predstavlja neodgovorno početje s strani države. Smo člani EU in vsakih 12 let vsaka država prevzame takšno odgovornost, ko mora skrbeti tudi za druge. Prvič smo nalogo uspešno izpeljali in bi bilo zelo čudno in bi zbudilo veliko vprašanj, če bi nam drugič to umanjkalo," je povedal predsednik vlade. Tudi zato je v nadaljevanju poudaril, da je bil odgovor na naš prvi poziv k sodelovanju z maja lanskega leta v glavnem zavrnjen. "Za podpis sporazuma o sodelovanju brez kakršnihkoli obveznosti sta se odločila poslanca narodnosti in SNS. Če njih vprašate, so njihove izkušnje iz tega sodelovanja dobre in mogoče bo to dejstvo napeljalo k ponovnemu premisleku še koga iz opozicije," je še povedal predsednik vlade Janez Janša.

Nato je povedal, da je vlada danes dopoldne po rednem postopku obravnavala predlog soglasja k vpisnim mestom za univerzitetni študij in na samostojnih visokošolskih organizacijah za leto 2021/2022. "Razprave še nismo končali, ker želimo slišati še mnenja predstavnikov šolstva in gospodarstva, smo pa tematiko zelo podrobno dodatno osvetlili in če boste spremljali razpravo, ki bo javna, boste videli, kje smo, kje so prednosti in kje slabosti slovenskega šolstva, kje je urgentno treba zagotoviti dodatna vpisna mesta, glede na situacijo in glede na izkušnje, ki smo jih na bridek način pridobili v lanskem letu, ko smo imeli bistveno večje probleme s spopadom s koronovirusom zaradi kadrovske pod-ekipiranosti tako v zdravstvu, socialni negi, skrbi za starejše in vseh ostalih podpornih dejavnosti."

Predsednik vlade je v nadaljevanju odgovarjal tudi na novinarska vprašanja.

"Naslednji teden bo tekla razprava o predlogih in z vidika dejstva, če smo optimisti lahko upamo, da bomo dosegli oranžno barvo in potem bodo nekateri od teh predlogov avtomatsko dejstvo, pri nekaterih pa bo treba slišati še mnenje druge stroke. Na primer, pri izbiri razredov, kateri gredo v šolo, so dileme. Šolniki bi dali prednost zaključnim letnikom osnovne in srednje šole zaradi jasnih razlogov in tu se bosta morali stroki med sabo uskladiti. Treba je reči tudi, da je gospod Fafangel v.d. Centra za nalezljive bolezni na NIJZ, v svetovalni skupini ministra za zdravstvo je še vrsta drugih epidemiologov in strokovnjakov in ker so bila mnenja različna , pričakujemo, da bodo mnenja med sabo uskladili in da predlogi stroke uravnoteženi. Bomo pa reagirali skladno z načrtom in bistvena odstopanja od načrta lahko vodijo do zmede in ne želimo najdaljše epidemije v Evropi," je predsednik vlade odgovoril glede morebitnih dodatnih sproščanj v naslednjih tednih.

"Od samega začetka se zavedamo, da podatki glede števila okužb za noben dan niso do zadnje številke natančni in na to se nikoli nismo zanašali. Bilo bi neodgovorno, da bi se zanašali na to, da če je podatek dobljen pet minut pred polnočjo je relevanten, kasneje pa ne, zato smo vedno upoštevali celoto in samo tehnologijo testiranja, analiziranja rezultatov, zbiranja podatkov in tu zaradi par primerov, o katerih se je poročalo, ni prišlo do nobenega drugačnega ukrepanja vlade, kot bi prišlo sicer. Imamo tudi ločeno zbiranje podatkov glede hitrih in PCR testov in vedno smo tudi to upoštevali, ko smo tehtali stvari, in vedno gledamo tudi povprečje," je povedal predsednik vlade glede upoštevanja hitrih in PCR testov pri sproščanju ukrepov. "Če so odstopanja od danes do jutri, ko gre za rezultate v 7ih ali 14 dneh, se to izenači," je povedal premier in ponovil, da nihče nikoli ni trdil, da so hitri testi 100% in enako zanesljivi kot PCR testi, "jih tudi ne obravnavamo v celoti enako, kar se tiče zanesljivosti." "Kar se tiče upoštevanja, pa ravnamo skladno z evropskimi smernicami, ki hitre teste, ki dosegajo določene parametre, kar se tiče reagiranja in prehajanja meja, izenači s PCR testi. To je evropska normativa in jo enostavno upoštevamo," je povedal predsednik vlade Janez Janša.

"Kar se tiče zamud pri vnašanju v sistem, je včeraj dr. Fafangel obljubil, da bodo to uredili in da do zamud ne bo prihajalo in da se bo tudi jasno vedelo, da če je nekdo testiran s hitrim testom in to da en rezultat, potem pa je naknadno opravljen PCR test, da velja zadnji test, ne samo, ker je zadnji, ampak ker je bolj zanesljiv," je še povedal premier Janez Janša.

Na vprašanja v povezavi z DeSUSom in sodelovanjem koalicije s to stranko, je predsednik vlade Janez Janša poudaril, da je DeSUS suverena stranka, enako njeni poslanci, ki so vezani po ustavi na svojo vest in glasovanje po vesti, glasovanja prepuščamo poslancem. "Odzive parlamentarnih strank, ki doslej niso sprejele ponudbe za sodelovanje, bomo o odzivih sodili, ko bodo. Naša roka sodelovanja je dobronamerna, tako kot je bila tista spomladi. Naj pa se o sodelovanju vpraša tiste, ki so ta sporazum podpisali, ali so s sodelovanjem zadovoljni ali niso. Naj ne gre za to, da se verjame na besedo, temveč naj bo to tudi test, ki smo ga upamo opravili in je verodostojnost enostavno mogoče preizkusiti," je povedal predsednik vlade.

"To je roka sodelovanja, ponujena s strani vladne koalicije, ki ima večino, ki lahko zakone sprejema sama, videli ste rezultat glasovanja pri PKP 8, to je tisto, kar šteje. Glede na sprejem tega paketa in sedmih prej, šlo je za izjemno zahtevne, težke in usodne odločitve in kar se tiče večine, ni problema in koalicija z večino ponuja dobronamerno roko sodelovanja tistim, ki večine nimajo oziroma imajo vse manj glasov za tragikomedijo, ki se imenuje nezaupnica," je še navedel premier Janez Janša in dodal, da vsi lahko s tem sodelovanjem dobimo, še največ opozicija. "Podobno sodelovanje je sprejela stranka Socialnih demokratov, pod vodstvom Boruta Pahorja leta 2008 in kot vemo, se jim je to zelo obrestovalo na volitvah in mislim, da bi veljalo ta dober zgled posnemati. Ko smo bili v opoziciji, smo predlagali vladnim koalicijam, da bi mogoče to dobro prakso ponovili, pa nikoli nismo bili deležni takšne ponujene roke sodelovanja, pa smo bili vedno pripravljeni konstruktivno sodelovati. Če bo torej reakcija pozitivna, jo bomo vsi pozdravili, če bo negativna, bo ostalo stanje takšno kot je," je še dejal predsednik vlade. Glede položaja DeSUSa ali je v opoziciji, koaliciji, pa je predsednik vlade dejal, da smo odgovor prejeli z glasovanjem za osmi protikoronski paket. Dodal je še, da "za nas ni pomembno, kaj se dogaja na kmečkih turizmih, ko je bilo to še mogoče, ali v ozadjih, ampak je pomembno glasovanje v DZ, glasovanje neposredno vpliva na pogoje življenja."

Predsednik vlade je na vprašanje glede načrta dejal, da je bil sprejet s sodelovanjem in na predlog epidemiološke stroke. "Načrta si ni izmislila vlada, preučili smo podobne pristope v drugih evropskih državah, kjer so bili podobni načrti sprejeti na podlagi stroke, in ker gre za isti virus, bi morala biti stroka na približno enaki valovni dolžini," je povedal premier.

"Povsod, kjer prihaja do dvomov ali zapletov in pri deset-tisoč testiranjih se vedno kak problem pojavi, reagirata oba pristojna organa, tako agencija, ki je pristojna za kvaliteto materialov, kot zdravstvena inšpekcija," je na vprašanje glede dvomov pri testiranjih odgovoril premier. Dodal je še, da vlada vsako sredo, ko obravnava COVID-19 teme in ukrepe, posluša poročilo zdravstvene inšpekcije in daje tudi usmeritve glede konkretnih zapletov. "Povsod, kjer pride do zapletov se reagira, še prej, preden se o tem poroča," je povedal predsednik vlade.
Kar se tiče imenovanja ministra za zdravje, je predsednik vlade dejal, da bo predstavljen in imenovan v roku. "Prav je, da se še prej razjasni glasovanje in da se preštejemo," je povedal predsednik vlade.

V zvezi s sestankom z gospodarstveniki in sproščanja dejavnosti glede na barvo na načrtu semaforja, je premier povedal, da je v načrtu natančno navedeno, katere dejavnosti se sprostijo, ko je država, na primer, v rdeči barvi, "znotraj tega je manevrski prostor." "Nismo vsega izkoristili, ker je nekatere dejavnosti po oceni stroke možno izvajati v določenih pogojih, ki jih doslej še nismo vzpostavili, ena od možnosti je predhodno testiranje, določene dejavnosti pa tega nimajo. Kar se tiče ukrepanja v oranžni fazi, bo to odvisno od razlik med posamičnimi regijami. Če razlik med regijami ne bo, bo ukrepanje enako kot za celotno državo, če pa bodo razlike med regijami izrazite, bo sproščanje potekalo najprej po tistih regijah, ki bodo epidemiološko boljše."

Predsednik vlade Janez Janša in podpredsednika Matej Tonin in Zdravko Počivalšek na novinarski konferenci o situaciji v zvezi s koronavirusom

Predsednik vlade Janez Janša in podpredsednika Matej Tonin in Zdravko Počivalšek na novinarski konferenci o situaciji v zvezi s koronavirusom | Avtor: Kabinet predsednika vlade

1 / 3