Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za zunanje zadeve kulturni praznik obeležuje s poudarkom mednarodnega doprinosa kulture

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na Ministrstvu za zunanje zadeve zaradi epidemioloških razmer letos kulturni praznik obeležujemo v digitalni obliki. V kontekstu predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v triu z Nemčijo in Portugalsko praznik posvečamo slovenski kulturi v širšem evropskem prostoru. Ob 30. obletnici Slovenije posebej poudarjamo vlogo kulture pri nastajanju države, njeni mednarodni vpetosti in prepoznavnosti.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v uvodnem nagovoru poudaril, da so mednarodni kulturni odnosi tradicionalni steber slovenske zunanje politike in da bodo tudi med prednostnimi področji predsedovanja Svetu Evropske unije. "Slovenija kulturo prepoznava kot ključno družbeno gonilo – tako nacionalno kot mednarodno. Cenimo jo kot vir inovativnih idej, trajnostnih rešitev, novih delovnih mest, kritičnega razmisleka, družbene kohezije in medkulturnega razumevanja."

Obeležitvi sta se pridružila oba letošnja Prešernova nagrajenca, pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. "Medkulturni dialog se mi zdi ravno danes izjemno pomemben," je poudaril Feri Lainšček. "Poglobljeni kulturni stiki in pretoki umetniško premišljenih informacij so izjemno pomembni in koristni za zapolnitev najrazličnejših vrzeli med kulturami."

Marko Mušič se je zavzel za "novo renesanso umetnosti prostora, ki jo bomo lahko ponosno dodali naši narodni identiteti". Kot največji izziv v arhitekturi prihodnosti je izpostavil, "kako doseči ravnotežje med inženirskim in humanističnim poslanstvom arhitekture in kako ustvariti dobro arhitekturo, ki bo humanistična, humana in v kateri se bosta zlila preteklost in čas njenega nastanka."

Obeležitev je glasbeno pospremil No Borders Trio z glasbeniki vseh treh predsedujočih držav Svetu Evropske unije, Barbaro Tanze (Nemčija), Eduardom Raonom (Portugalska) in Špelo Pirnat (Slovenija). S svojo priredbo Robežnikovih Mladih oči so simbolično prikazali bogastvo evropske kulturne raznolikosti in pomen kulture za evropski razvoj in stabilnost.

Virtualna obeležitev je širši svetovni javnosti na ogled na družbenih omrežjih Ministrstva za zunanje zadeve, skupno s celotno diplomatsko mrežo. Ministrstvo se ob tej priložnosti posebej zahvaljuje slovenskim ustvarjalcem za mednarodno prodornost in Slovencem po svetu za ohranjanje slovenske kulture in jezika.

Kulturni praznik z različnimi, večinoma virtualnimi dogodki obeležujejo tudi diplomatska in konzularna predstavništva Slovenije.