Skoči do osrednje vsebine

Drugi sestanek odbora visokih predstavnikov Jadransko-jonske pobude

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V četrtek, 11. februarja 2021, je potekal drugi sestanek odbora visokih predstavnikov Jadransko-jonske pobude (JJP) pod slovenskim predsedovanjem. Srečanje je zaradi pandemije COVID-19 potekalo v obliki video konference.

Predstavniki desetih držav članic (Albanije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Grčije, Italije, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije, San Marina in Slovenije) so obravnavali poročilo o delu slovenskega predsedovanja JJP v času od prvega sestanka konec septembra lani in pregled načrtovanih dogodkov do zaključka predsedovanja konec meseca maja letos.

V minulem obdobju sta bili organizirani dve okrogli mizi, ena na temo sodelovanja univerz v prostoru JJP in druga o delovanju gospodarskih združenj ter združenj mest in univerz v prostoru JJP. Na obeh so sodelovali predstavniki slovenskega gospodarstva, univerz in mest ter predstavniki državnega zbora in zunanjega ministrstva. Poudarek predstavitev in nastopov je bil na delovanju v razmerah pandemije covid-19, delovanje navedenih institucij pa predstavlja konkretizacijo principa subsidiarnosti, ki je eden od temeljev evropskega povezovanja. Prav tako so bile v okviru programa petega Foruma JJP in makroregionalnih strategij EUSAIR konec januarja letos organizirane še tri okrogle mize na temo regijskega sodelovanja, vse v sodelovanju s stalnim sekretariatom JJP v Anconi. Objavljen je bil tudi poseben natečaj za srednješolsko mladino za prispevke na temo sodelovanja in povezovanja v prostoru JJP in Srednje Evrope.

V naslednjem obdobju bo v okviru slovenskega predsedovanja potekalo srečanje predsednikov parlamentov držav članic JJP v mesecu aprilu in potem zaključni ministrski sestanek v mesecu maju. V okviru programa ministrskega srečanja bo izvedeno tudi naslednje srečanje visokih predstavnikov JJP.

Rdeča nit delovanja JJP je, poleg krepitve medresorskega sodelovanja, tudi krepitev evropske perspektive držav Zahodnega Balkana, ki bo ena od pomembnih tem drugega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.