Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo prejelo vlogo za zaščito »istrskega ovčjega sira / istarskog ovčjeg sira" ter za spremembo specifikacije za meso z označbo »izbrana kakovost«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prejelo dve novi vlogi, vlogo za zaščito »istrskega ovčjega sira/istarskog ovčjeg sira« z zaščiteno označbo porekla ter vlogo za spremembo potrjene specifikacije za meso z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija.
Tematska infografika

Tematska infografika | Avtor: MKGP

Skupno vlogo za spremembo potrjene specifikacije za meso z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija, sta na ministrstvo vložila Gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije Slovenije in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Predlagane spremembe specifikacije se nanašajo predvsem na dodatna pojasnila v zvezi z označevanjem drobovine, določitev izjem za teleta do starosti 6 mesecev in na premik živali na pašo.

Vlogo za zaščito proizvoda »istrski ovčji sir/istarski ovčji sir« z zaščiteno označbo porekla so skupaj pripravili slovenski in hrvaški proizvajalci »istrskega ovčjega sira/istarskog ovčjeg sira«.  »Istrski ovčji sir/istarski ovčji sir« se lahko proizvaja le na območju slovenske in hrvaške Istre, vključno s kvarnerskimi otoki. Ovce se krmijo s pašo na pašnikih, z možnostjo dokrmljevanja s posušeno lucerno, senom in žiti, kot so grobo mleta zrna koruze, ječmen, oves. Za proizvodnjo »istrskega ovčjega sira/istarskog ovčjeg sira« se uporablja surovo ali pasterizirano mleko ovc, ki so bile vzrejene izključno na predpisanem geografskem območju. Posebnosti lastnosti in kakovosti »istrskega ovčjega sira/istarskog ovčjeg sira« so rezultat pol ekstenzivnega načina vzreje ovc, sestave mleka avtohtone pasme istrska pramenka/istarska ovca ter dolge tradicije in umetnosti proizvodnje ovčjega sira.

Slovenija in Hrvaška sta do sedaj pri Evropski komisiji zaščitili že dva skupna  proizvoda. To sta Istrski pršut /Istarski pršut z zaščiteno označbo porekla in oljčno olje »Istra« z zaščiteno označbo porekla.

Prav tako bosta Slovenija in Hrvaška na Evropsko komisijo poslali vlogo za skupno zaščito »istrskega medu/istarskog meda«.

Zgoraj navedeni vlogi sta objavljeni na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pod naslovom »nove vloge«.

Pripombe na objavljeni specifikaciji lahko pošlje na elektronski naslov gp.mkgp@gov.si ali po pošti na naslov: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, in sicer najkasneje do petka, 26. marca 2021.

Na prej navedeni spletni strani so objavljene tudi podrobnejše informacije o shemah kakovosti, postopkih zaščite, zaščitenih proizvodih in certificiranih proizvajalcih.