Skoči do osrednje vsebine

dr. Jože Bernik (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Jožeta Bernika, svetovno priznanega pravnega strokovnjaka, ekonomista, politika in velikega slovenskega domoljuba. Bernik je s svojo aktivnostjo in poznanstvi v ZDA bistveno pripomogel k spremembi uradnega ameriškega stališča o Sloveniji kot delu enotne Jugoslavije. Svojo moč in energijo, kot tudi svoja finančna sredstva, je v tujini namenjal uveljavljanju slovenstva in zavedanja o Sloveniji.
Dr. Jože Bernik, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno SLovenijo in logo (simbolj Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis dr. Jože Bernik in več na slovenci.si.

dr. Jože Bernik | Avtor: Tomaž Skale

Na podelitvi Zlatega častnega znaka svobode je k v zahvalo dejal: »... to  čast  sprejemam  z  vso  hvaležnostjo in  odgovornostjo. Vendar ne samo zase. To čast sprejemam tudi za vse Slovence po svetu, ki so s svojimi najboljšimi močmi in sredstvi podprli borbo za samostojno državo Republiko Slovenijo. Sprejemam jo prav tako za vse Slovenke in Slovence, ki so v vojni in po vojni dali svoje življenje, pošteno prepričani v skupno slovensko pot v samostojno in pravno državo ...« 

Več o dr. Jožetu Berniku in njegovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si .