Skoči do osrednje vsebine

Obalno-kraška regija ponovno v rdeči fazi

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Uradna govorka Maja Bratuša je uvodoma dejala, da je včeraj zvečer na Brdu pri Kranju potekala seja vlade, na kateri se je seznanila z aktualnimi epidemiološkimi razmerami. Na podlagi mnenja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje je vlada odločila, da trenutne razmere ne dopuščajo dodatnih sproščanj veljavnih ukrepov. V skladu z načrtom sproščanja Slovenija še naprej ostaja v oranžni fazi, medtem ko je Obalno-kraška regija zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ponovno prešla v rdečo fazo, saj poprečno število okužb v zadnjih sedmih dnevih v tej regiji znaša 73.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v Obalno-kraški regiji statistični regiji bo vlada zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19 v tej regiji tudi pri začasni omejitvi gibanja.

Vlada je včeraj tudi pričela s podrobno obravnavo Strategije cepljenja, ki bo sprejeta v naslednjih tednih.

Uradna govorka je nadalje predstavila najnovejše podatke o okužbah s COVID-19. V sredo je bilo opravljenih 4.565 PCR testiranj in 25.095 hitrih antigenskih testov. S PCR testiranji je bilo potrjenih 852 novih okužb, kar predstavlja 18,7-odstotni delež pozitivnih oseb. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 443 oseb, od tega jih je na intenzivni enoti 103, kar je dva manj kot v torek. Umrlo je sedem oseb.

Podaljšanje odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je v nadaljevanju povedal, da je vlada včeraj sprejela nekatere spremembe, ki zadevajo tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Tako se podaljšuje obdobje veljavnosti obstoječega odloka na obdobje od 27. februarja do 5. marca 2021, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko ohranijo.

Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v Obalno-kraški regiji pa se izjeme oži v skladu z načrtom, ki velja za rdečo fazo. V Obalno-kraški regiji se tako poleg obstoječih izjem, katerih delovanje ni pogojeno s testiranjem na novi koronavirus, dovoli obratovanje tudi naslednjim dejavnostim, vendar pod pogojem, da se zaposleni enkrat tedensko testirajo na novi koronavirus:

  • prodajalnam, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji,
  • prodajalnam z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki,
  • kmetijskim prodajalnam,
  • specializiranim prodajalnam z otroškim programom,
  • prodajalnam s površino do 400 m2, ne glede na vrsto blaga,
  • tržnice,
  • premičnim stojnicam za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev,
  • trafikam in kioskom za prodajo časopisov in revij,
  • drugim servisnim delavnicam s površino do 400 m2 ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže,
  • storitvam nepremičninskega posredovanja,
  • storitvam higienske nege (kot na primer storitve frizerskih salonov, kozmetične dejavnosti, pedikura, manikura, dejavnosti salonov za nego telesa),
  • individualnim storitvam strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice),
  • storitvam salonov za nego živali.

Zaradi medresorske usklajenosti za storitve, pri katerih mora test opraviti tudi potrošnik, po novem velja, da test ni starejši od 48 ur, medtem ko so prejšnji odloki določali starost testa na največ 24 ur.

Izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Blaž Košorok je predstavil tri nove odloke s področja izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije, ki jih je vlada sprejela na včerajšnji seji, in ki začnejo veljati od vključno sobote, 27. februarja 2021, dalje.

Tako se še naprej lahko izvaja javni prevoz pod pogojem obveznega testiranja enkrat tedensko, ki je obvezno tudi za voznike javnega potniškega prometa in spremljevalno osebje v železniškem prometu. Testiranje enkrat na teden velja tudi za voznike taksijev. Enkrat tedensko se morajo prav tako testirati izvajalci v avtošolah in uporabniki njihovih storitev.

Testirati pa se ne bo treba tistim, ki imajo dokazilo, da so bili cepljeni proti covidu-19 in je od drugega odmerka v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca Pfizer preteklo najmanj sedem dni, v primeru cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni in v primeru cepljenja s cepivom proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, šteto od prejema prvega odmerka cepiva.

Prav tako so testiranja oproščeni vozniki, ki so preboleli covid-19 in predložijo potrdilo o pozitivnem rezultatu hitrega testa ali testa PCR, od odvzema brisa pa je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev. Prav tako na testiranje ne bo treba tistim s potrdilom zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Vlada je popravila tudi odlok o začasni prepovedi izvajanja preizkusov znanja in podaljšanju veljavnosti potrdil o strokovni usposobljenosti za upravljanje energetskih naprav, ki je zdaj dovoljeno, vendar morajo izvajalci preizkusov znanja enkrat tedensko opraviti test.

Po Košorokovih besedah je vlada uvedla regijski pristop pri obratovanju pri žičniških naprav; tako so navedene regije, v katerih je obratovanje žičniških naprav dovoljeno.

Izvajanje inšpekcijskih nadzorov za preprečevanje okužb s COVID-19

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila tedensko poročilo o izvedenih inšpekcijskih nadzorih zdravstvenega inšpektorata v zvezi z obvladovanjem COVID-19 za obdobje od 15. do vključno 21. februarja 2021.

Skupno število opravljenih nadzorov inšpekcijskih organov je bilo 3.576, pri čemer delež neskladnih lokacij znaša 10 %, kar v primerjavi s prejšnjim tednom ostaja nespremenjeno. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1.083 nadzorov ter izrekel štiri prekrškovne sankcije, 81 opozoril in štiri upravne ukrepe.

V gostinstvu je bilo opravljenih 193 nadzorov. Izrečene so bile štiri prekrškovne sankcije in šest opozoril. Število nadzorov na zunanjih javnih površinah je bilo 323, pri čemer je bilo izrečenih 61 opozoril. V večstanovanjskih stavbah pri 38 opravljenih nadzorih ni bila ugotovljena nobena neskladnost.

Na področju drugih storitvenih dejavnosti je bilo opravljenih 500 nadzorov ter izrečenih skupno 16 opozoril in dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V šolah in vrtcih je bilo opravljenih 29 nadzorov, ki so se nanašali na testiranje zaposlenih, pri čemer niso bile ugotovljene nobene nepravilnosti.

Številčno največ nadzorov je zdravstveni inšpektorat opravil v frizerskih in kozmetičnih salonih, kjer se je prioritetno preverjalo opravljanje dejavnosti ob predhodnem testiranju zaposlenih, neskladnosti pa so bile ugotovljene le v treh primerih.

V preteklem tednu so se sprostile tudi individualne storitve strokovnega izobraževanja in usposabljanja do 10 oseb; gre za inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice in glasbene šole brez koncesije. Pri nadzoru je bilo ugotovljeno, da ponudniki izobraževanj le-te še vedno opravljajo na daljavo.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je predstavil poročilo o aktivnostih policije, povezanih z ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije Covid-19 v obdobju od 18. februarja do vključno 24. februarja 2021.

Tako je policija opravila nadzore na 14.664 krajih, kar v odstotkih predstavlja za 2,0 % manj nadzorov kot teden dni poprej, ko jih je opravila 14.957. Pri tem je bilo izrečenih skupaj 926 ukrepov, kare je za 8,5 % manj ukrepov kot teden dni poprej, ko jih je bilo izrečnih 1012. Izrečenih je bilo 641 opozoril in izdanih 279 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. V večini primerov je šlo za kršitve odloka o omejitvi gibanja, torej omejitve združevanja, gibanja v nočnem času ali nošenja mask.

Ob koncu je Pečjak vse prebivalce Slovenije pozval k upoštevanju vseh osnovnih preventivnih zaščitnih ukrepov, ki so ohranjanje distance, nošenje zaščitne maske in razkuževanje rok. Še posebej je opozoril na upoštevanje zaščitnih ukrepov na smučiščih, ki so pogoj za zaščito vseh obiskovalcev smučišč, ter na varno smuko.

»Bodimo s svojim obnašanjem in upoštevanjem priporočil za zgled vsem okoli nas in poskrbimo, da bomo v naslednjih dnevih in tednih hitreje prišli v še varnejšo fazo epidemije in s tem tudi v manjši obseg omejitev.«, je svojo predstavitev zaključil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc

Državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

1 / 4